Hz. Yunus (a.s) ‘un Duası
Hz Yunus Peygamberin Duası, Yunus Aleyhisselamın Duası, Yunus (a.s)ın Duası, Yunus peygamberin duası, Hazreti Yunusun duası Türkçe, Hazreti Yunusun duası Arapça, Hz Yunusun duası Türkçe, Hz Yunusun duası Arapça
Şüphesiz Yunus da gönderilmiş(elçi)lerdendi. Hani o, dolu bir gemiye kaçmıştı. Böylece kur’aya katılmıştı da, kaybedenlerden olmuştu. Derken onu balık yutmuştu, oysa o kınanmıştı. (Saffat Suresi, 139-142)
Yunus Peygamber, balığın karnında şöyle dua etmiştir:
وَذَاالنُّونِإِذْذَهَبَمُغَاضِبًافَظَنَّأَنْلَنْنَقْدِرَعَلَيْهِفَنَادٰىفِيالظُّلُمَاتِ
أَنْلَاإِلَهَإِلَّاأَنْتَسُبْحَانَكَإِنِّيكُنْتُمِنَالظَّالِمِينَ
“(Ey Peygamberim!) Zünnûn’u (balık karnına girmiş olan Matta oğlu Yunus’u) da an; zira (o, kavmine) kızarak (yurdundan) ayrılıp gitmişti, bizim kendisine güç yetiremeyeceğimizi, (kavminin arasından cıkmakla kendisini kurtaracağını) sanmıştı. Nihayet karanlıklar içinde (kalıp); ‘(Ey Rabbim!) Senden başka tanrı yoktur. Senin şânın yücedir, ben zâlimlerden oldum!’ diye yalvardı.” (Enbiya, 21/87)
Yuce Allah, Yunus Peygamberin duasını kabul ettiğini şöyle bildirmektedir:
فَاسْتَجَبْنَالَهُۙوَنَجَّيْنَاهُمِنَالْغَمِّۜوَكَذٰلِكَنُنْجِيالْمُؤْمِن۪ينَ
“Biz de onun duasını kabul ettik ve onu tasadan kurtardık. İşte biz, mü’minleri böyle kurtarırız.” (Enbiya, 21/88)
* * *
Peygamberimiz (s.a.s.), Yunus Peygamberin duası ile ilgili olarak;
دَعْوَةُ ذِي النُّونِ إِذاَ دَعَا وَهُوَ فِي بَطْنِ الْحُوتِ لَا إِلٰهَ إِلَّا أَنْتَ سُبْحَانَكَ
إِنِّي كُنْتُ مِنَ الظَّالِمِينَ فإِنَّهُ لَمْ يَدْعُ بِهَا رَجُلٌ مُسْلِمٌ فِي شَيْءٍ قَطُّ إِلاَّ
اسْتَجَابَ الَّهلُ لهُ
“Balık sahibi (Yunus peygamberin), balığın karnında yaptığı duası; ‘lâ ilâhe illâ ente sübhâneke innî küntü mine’zzâlimîn’
Anlamı: (Ya Rabbi!) Senden başka ilâh yoktur, seni noksan sıfatlardan tenzih ederim, gerçekten ben zâlimlerden oldum) şeklinde idi. Bu sözlerle dua eden herhangi bir Müslüman yoktur ki Allah onun duasını kabul etmiş olmasın” buyurmuştur. (Tirmizi, De’avat, 85; bk. Hakim, De’avat, I, 505)
* * *
“Onu yüzbin veya (sayısı) daha da artan (bir topluluk)a (Peygamber olarak) gönderdik. Sonunda ona iman ettiler, Biz de onları bir süreye kadar yararlandırdık.” (Saffat Suresi, 147-148)