Aşağıda Atatürk’ün eğitimle ilgili düşüncelerine yer verilmiştir. Bu ifadeleri okuyunuz ve her bir düşüncenin ana fikrini ilgili yerlere yazınız.
8. sınıf İnkılap tarihi çalışma kitabı cevapları tuna yayıncılık sayfa 40
En önemli ve verimli vazifelerimiz, eğitim ve öğretim işleridir. Eğitim ve öğretim işlerinde mutlaka muzaffer olmak lazımdır. Bir milletin hakiki kurtuluşu ancak bu şekilde olur. Utkan Kocatürk, Atatürk’ün Fikir ve Düşünceleri, s. 119.
Düşüncenin ana fikri; eğitim ve öğretim bir devletin en önemli işlerindendir. Gerçek kurtuluş ancak eğitim ve öğretimde başarılı olunca sağlanacaktır.
Eğitim ve öğretimde yüksek bir seviyeye çıkacak bir milletin hayat mücadelesinde maddi, manevi bütün kuvvetlerinin artacağı muhakkaktır. Utkan Kocatürk, Atatürk’ün Fikir ve Düşünceleri, s. 119.Ana fikri
Düşüncenin ana fikri; Eğitim ve öğretimde yükselen milletler hayat mücadelesi de kolaylaşacaktır.
Türkiye’nin eğitim ve öğretim siyasetini, her derecesinde tam bir açıklık ve hiçbir tereddüde yer vermeyen bir kesinlik ifade etmek ve uygulamak lazımdır. Bu siyaset, her manasıyla milli bir nitelikte gösterilebilir. Utkan Kocatürk, Atatürk’ün Fikir ve Düşünceleri, s. 120.
Düşüncenin ana fikri; Ülkemizin eğitim ve öğretim politikaları milli ve çağdaş olmalıdır. Bu politikalar açık ve net bir şekilde ifade edilmeli ve uygulanmalıdır.
Eğitim ve öğretimde birlik olmadıkça aynı fikirde, aynı zihniyette fertlerden oluşmuş bir millet yapmaya imkan aramak boş şeylerle uğraşmak olmaz mıydı? Utkan Kocatürk, Atatürk’ün Fikir ve Düşünceleri, s. 121.
Düşüncenin ana fikri; eğitim politikası ülkede yaşayan tüm insanlar için aynı olmalıdır. Bir ülkede kültür birliği oluşturmak için tüm bireyleri aynı eğitim anlayışıyla eğitilmeleri gerekir.
Memleketteki bilgisizliği mutlaka gidermelidir. Bunu yapmaya mecburuz. Hepimizin mutluluğu için bunu yapacağız. Utkan Kocatürk, Atatürk’ün Fikir ve Düşünceleri, s. 122.
Düşüncenin ana fikri; ülkemizde eğitimsizlikten kaynaklanan cahillik giderilmelidir. Tüm vatandaşların mutluluğu için eğitim gereklidir.
İlim ve fen nerede ise oradan alacağız ve her millet ferdinin kafasına koyacağız. Hiçbir mantıki delile dayanmayan birtakım geleneklerin, inançların muhafazasında ısrar eden milletlerin ilerlemesi çok güç, olur, belki de hiç olmaz. Atatürkçülük, C I, s. 283.
Düşüncenin ana fikri; İlim ve fen için çok çalışmak gerekir. Akıl ve mantığa dayanmayan milletlerin gelişmesinin imkanı yoktur.
İnkılap tarihi çalışma kitabı cevapları tuna yayınları sayfa 40