Bir girişimci, yaşadığınız bölgede fabrika kurmak istiyor. Bu girişimcinin başarılı olup üretime katkıda bulunabilmesi için ona;
- Ulaşım bakımından uygun bir yer,
- Bölge koşullarına uygun işleyeceği ham madde,
- Fabrikanın yönetimi gibi konularda neler önerirsiniz?
Cevap;
Marmara bölgesinde Sanayi alanında yatırım yapabilir. Ulaşım imkanları bölgede oldukça gelişmiştir. Hammadde olarak bölgede çıkarılan madenleri veya tarım ürünlerini işleyebilir ya da ham maddeyi diğer bölgelerden temin edebilir.
Ege bölgesinde Zeytin, üzüm, incir, haşhaş ve turunçgiller tarımı yapıldığı için bu ürünler ham madde olarak kullanılabilir. Bölgede ulaşım sorunu yoktur. Bölgede turizme de yatırım yapılabilir.
Karadeniz bölgesinde çay, fındık mısır, patates, tütün ve kivi üretimi yapılır. Bu ürünlerin işlendiği fabrikalar açılabilir. Ormancılık, arıcılık maden işletmeciliği ve balıkçılık alanlarında yatırım yapılabilir. Bölgede ulaşım problemi vardır. Deniz yolunu kullanmak karlı olabilir.
Akdeniz bölgesinde Muz, turunçgil, mısır, yer fıstığı, pamuk ve gül üretimi yapıldığından bu alanlarda yatırım yapılabilir. Turizm alanında yatırım yapılabilir. Bölgede ulaşım problemi vardır. Deniz yolunu kullanmak karlı olabilir.
İç Anadolu bölgesinde Buğday, arpa, elma, patates ve şeker pancarı üretimi yapıldığından bu ürünlerin işlenmesi akıllıca olur. Un, şeker, bisküvi ve makarna fabrikaları kurulabilir. Bölgede kara ve demir yolu ulaşımı gelişmiştir.
Doğu Anadolu bölgesinde ovalarda tahıl, Malatya’da kayısı, kiraz ve üzüm üretimi yapıldığından bu alanlarda yatırım yapılabilir. Bölgede madencilik, et ve süt ürünleri ile ilgili yatırım yapılabilir. Kara yolu ve demir yolunun olduğu yerlerde trenler ulaşım için kullanılabilir.
Güneydoğu Anadolu bölgesinde Pamuk, Antep fıstığı, kırmızı mercimek, arpa, nohut ve karpuz üretimi yapıldığından bu alanlarda yatırım yapılabilir. İplik, kumaş fabrikaları kurulabilir. Bölgede ulaşım daha çok kara yoluyla Çukurova’daki limanlara ulaşmaltadır.