Diş ile ilgili Atasözleri ve anlamları
Diş sözcüğü ile ilgili Atasözleri, Diş kelimesi ile ilgili Atasözleri, Diş ile ilgili Atasözleri, Diş kelimesiyle ilgili Atasözleri, Diş geçen Atasözleri, içinde Diş geçen Atasözleri, Diş Atasözleri, diş ile başlayan Atasözleri
Toprağı işleyen, ekmeği dişler atasözünün anlamı:
Çalışıp didinen, emek veren kimse çalışmanın semeresini görür ve karşılığını alır. Bir işe emek veren o işin kazancına da ulaşır.
Göze göz, dişe diş atasözünün anlamı:
Karşısındakinde intikam alacak kişi tüm gücünü ve imkanlarını kullanırlar. Fiziki ya da psikolojik olarak kişiler birbirleriyle mücadele eder.
Isıracak it dişini göstermez atasözünün anlamı:
kötü niyetli bir insan, niyetinin açık seçik belli etmez. Kötülük etmeye kararlı olan, bunu belli etmez.
İşten artmaz, dişten artar atasözünün anlamı:
İnsan ne kadar çalışırsa çalışsın, tutumlu olmadığı sürece bir şey arttıramaz. Para, kazanmakla değil, tutumla biriktirilir.
Tok iken yemek yiyen, mezarını dişiyle kazar atasözünün anlamı:
Tok karnına yemek yemek, sağlık için çok zararlıdır. Acıkmadan yememeli.
Toprağı işleyen, ekmeği dişler atasözünün anlamı:
Çalışıp emek veren kişi kazanca da ulaşır.
Otuz iki dişten çıkan, otuz iki mahalleye yayılır atasözünün anlamı:
Sırlar insanda durunca sırdır. Ama ağızdan bir çıkarsa sır olmaktan da çıkar. Sır herkese yayılır.
Allah isterse bir kulun işini, mermere geçirir dişini, istemezse işini, muhallebi yerken kırar dişini atasözünün anlamı:
Allah dilerse kullarının başarılı olmasını sağlar, bu gibi kişiler çok kısmetli olurlar. Talihsiz ve şansız insan ise en basit işleri bile yapamaz, her işten zarar ayrılır.
Baba koruk (ekşi, erik) yer, oğlunun dişi kamaşır atasözünün anlamı:
Babanın yaptığı kötü işin sıkıntısını çocuk çeker. Çocuklar, büyüklerin yaptığı kötü işten dolayı arkadaşları arasında kendilerini eksikli ve suçlu hissederler. Babanın bıraktığı kötü şöhret öldükten sonra evladı için üzüntü kaynağı olmaya devam eder.
Beleş atın dişine (yaşına, yularına) bakılmaz atasözünün anlamı: Beleş atın dişine dizginine bakılmaz atasözünün anlamı:
İnsan, para vererek aldığı şeyi her yönüyle inceler, araştırır. Bu onun en doğal hakkıdır. Ancak para verilmeden gelen şey, eksiği, kusuru aranmaz.
Bahşiş atın dişine (yaşına) bakılmaz atasözünün anlamı:
Para verilmeden karşılıksız elde edilen bir şeyin ufak tefek kusurları hoş görülmelidir.