Ulysses Özet ve Karakter Analizi

Ulysses Özet

Stephen Dedalus, 16 Haziran 1904 sabahının erken saatlerinde alaycı arkadaşı Buck Mulligan ve Buck’ın İngiliz tanıdığı Haines ile mesafeli bir şekilde vakit geçirir. Stephen, işine gitmek üzere evden ayrılırken, Buck ona evin anahtarını bırakmasını ve saat 12:30’da barda buluşmalarını emreder. Stephen, Buck’tan hoşlanmamaktadır.

Saat 10:00 civarında, Stephen Garrett Deasy’nin erkekler okulunda bir tarih dersi verir. Dersin ardından, Stephen maaşını almak için Deasy ile buluşur. Dar görüşlü ve önyargılı olan Deasy, Stephen’a hayat hakkında ders verir. Stephen, Deasy’nin büyükbaş hayvan hastalıklarıyla ilgili yazdığı bir mektubu gazetede tanıdıklarına vermeyi kabul eder.

Stephen, sabahın geri kalanını Sandymount Strand’da yalnız başına dolaşarak, gençliği ve algı üzerine eleştirel düşünceler geliştirir. Kafasında bir şiir oluşturur ve bunu Deasy’nin mektubundan kopardığı bir parçaya yazar.

Aynı sabah saat 8:00’de, Leopold Bloom kahvaltı hazırlayıp karısı Molly’ye yatağa kahvaltısını ve postasını götürür. Gelen mektuplardan biri, Molly’nin konser turu menajeri Blazes Boylan’dandır (Bloom, Boylan’ın aynı zamanda Molly’nin sevgilisi olabileceğinden şüphelenmektedir). Boylan, o gün öğleden sonra saat 4:00’te ziyaret edecektir. Bloom aşağıya geri döner, kızları Milly’den gelen bir mektubu okur, sonra tuvalete gider.

Saat 10:00’da Bloom, postaneden aşk dolu bir mektup alır—kadın, Martha Clifford adında birisidir ve Bloom, onunla Henry Flower takma adıyla yazışmaktadır. Bloom mektubu okur, kısa süreliğine bir kiliseye girer, sonra Molly’nin losyonunu eczacıdan sipariş eder. Yolda karşılaştığı Bantam Lyons, Bloom’un ona o günkü Gold Cup yarışında Throwaway isimli atla ilgili bir tüyo verdiğini yanlış bir şekilde anlar.

Saat 11:00 civarında, Bloom, Simon Dedalus (Stephen’ın babası), Martin Cunningham ve Jack Power ile birlikte Paddy Dignam’ın cenazesine gitmek için arabaya biner. Adamlar, Bloom’a biraz dışlanmış biri gibi davranır. Cenazede, Bloom, oğlunun ve babasının ölümlerini düşünür.

Öğle vakti, Bloom, Freeman gazetesinin ofisinde, içki tüccarı Keyes için bir reklam görüşmesi yapmaktadır. Editör Myles Crawford dahil olmak üzere, birkaç boşta gezen adam ofiste siyasi konuşmalar yapmaktadır. Bloom, reklamı güvence altına almak için ayrılır. Bu sırada Stephen, Deasy’nin mektubunu gazeteye getirir. Stephen ve diğer adamlar, Bloom geri dönerken pub’a gitmek üzere ayrılırlar. Bloom’un reklam müzakeresi, çıkarken Crawford tarafından reddedilir.

Saat 13:00’te, Bloom eski bir aşkı olan Josie Breen ile karşılaşır ve birlikte doğum yapmakta olan Mina Purefoy hakkında konuşurlar. Bloom, Burton’ın restoranına uğrar, ancak hafif bir öğle yemeği için Davy Byrne’e gitmeye karar verir. Bloom, Howth’ta Molly ile geçirdiği samimi bir öğleden sonrayı hatırlar. Bloom, oradan ayrılır ve National Library’ye (Milli Kütüphane) doğru yürürken Boylan’ı sokakta görür ve National Museum’a (Milli Müze) kaçar.

Saat 14:00’te, Stephen, Hamlet teorisini gayri resmi olarak şair A.E. ve kütüphaneciler John Eglinton, Best ve Lyster’a sunmaktadır. A.E., Stephen’ın teorisini küçümser ve oradan ayrılır. Buck içeri girer ve Stephen’ı, kendisi ve Haines ile pub’da buluşmadığı için şakayla azarlar. Çıkışta, Buck ve Stephen, Keyes’in reklamının bir kopyasını almak için gelen Bloom’un yanından geçerler.

Saat 16:00’da, Simon Dedalus, Ben Dollard, Lenehan ve Blazes Boylan Ormond Hotel barında bir araya gelir. Bloom, Boylan’ın arabasını dışarıda fark eder ve onu izlemeye karar verir. Boylan kısa süre sonra Molly ile randevusu için ayrılır ve Bloom, Ormond restoranında kasvetli bir şekilde oturur—Simon Dedalus ve Ben Dollard’ın şarkı söylemesi kısa bir süre için Bloom’u rahatlatır. Bloom, Martha’ya bir mektup yazar ve ardından mektubu postalamak için ayrılır.

Saat 17:00’de, Bloom, Barney Kiernan’ın barına, Dignam ailesinin mali durumu hakkında Martin Cunningham ile buluşmak için gelir, ancak Cunningham henüz gelmemiştir. Bir İrlanda milliyetçisi olan yurttaş gittikçe sarhoş olur ve Bloom’un Yahudiliğine saldırmaya başlar. Bloom, yurttaşa karşı çıkar, barış ve sevginin, yabancı düşmanlığına dayalı şiddetten üstün olduğunu savunur. Bloom ve yurttaş arasında sokakta bir tartışma çıkar, ancak Cunningham’ın arabası Bloom’u uzaklaştırır.

Bloom, gün batımında Sandymount Strand’da dinlenir, ardından yakındaki Dignam ailesini ziyaret eder. Genç bir kadın olan Gerty MacDowell, plajın karşısında Bloom’un onu izlediğini fark eder. Gerty, bacaklarını yavaşça daha fazla açığa çıkarır ve Bloom gizlice mastürbasyon yapar. Gerty ayrılır ve Bloom uyuklar.

Saat 22:00’de, Bloom, Mina Purefoy’u kontrol etmek için doğum hastanesine gider. Aynı zamanda hastanede Stephen ve birkaç tıp öğrencisi arkadaşı da vardır, doğumla ilgili konular hakkında alkol içerek yüksek sesle konuşurlar. Bloom, onların yanında olmayı kabul eder, ancak Purefoy’un yukarıda çektiği acılara rağmen bu eğlenceye katılmalarını özel olarak onaylamaz. Buck gelir ve erkekler Burke’ün pubına giderler. Kapanış saatinde, Stephen arkadaşı Lynch’i genelev mahallesine gitmeye ikna eder ve Bloom, koruyucu bir tavırla peşlerinden gider.

Bloom sonunda Stephen ve Lynch’i Bella Cohen’in genelevinde bulur. Stephen sarhoştur ve annesinin hayaletini gördüğünü hayal eder—öfkeli bir şekilde sopasıyla bir lambayı kırar. Bloom, Stephen’ın peşinden koşar ve onu bir İngiliz askeriyle tartışırken bulur; asker Stephen’ı yere serer.

Bloom, Stephen’ı kendine getirir ve onu bir kahve içmek için arabacılar barına götürür, böylece ayılması sağlanır. Bloom, Stephen’ı evine davet eder.

Gece yarısından sonra Stephen ve Bloom, Bloom’un evine gelirler. Kakao içip geçmişlerinden bahsederler. Bloom, Stephen’a geceyi orada geçirmesini teklif eder. Stephen nazikçe reddeder. Bloom onu uğurlar ve geri döndüğünde Boylan’ın ziyaretine dair kanıtlar bulur. Yine de, Bloom dünyayla barış içerisindedir, yatağa girer, Molly’ye gününü anlatır ve kahvaltısını yatakta ister.

Bloom uyuduktan sonra, Molly uyanık kalır ve Bloom’un kahvaltı isteği karşısında şaşırır. Zihni, çocukluğuna, Boylan ile öğleden sonra yaşadığı cinsel ilişkiye, şarkıcılık kariyerine ve Stephen Dedalus’a kayar. Molly’nin Bloom hakkındaki düşünceleri tüm monolog boyunca değişir, ancak Howth’taki samimi anlarını hatırlayarak pozitif bir onayla son bulur.

Ulysses Karakter Analizi

Leopold Bloom
Otuz sekiz yaşında bir Dublin reklam temsilcisi. Bloom, Dublin’de Macar Yahudisi olan babası Rudolph ve İrlandalı Katolik annesi Ellen tarafından büyütülmüştür. Bilim ve icatlarla ilgili okumaktan ve bu bilgilerini başkalarına açıklamaktan hoşlanır. Bloom, şefkatli ve meraklıdır ve müziği çok sever. Eşi Molly ile olan mesafeli ilişkisi onun zihnini oldukça meşgul eder.

Marion (Molly) Bloom
Leopold Bloom’un karısı. Molly Bloom, otuz üç yaşında, dolgun yapılı, koyu tenli, güzel ve flörtöz bir kadındır. İyi eğitim almamış olmasına rağmen oldukça zeki ve kendine özgü fikirleri vardır. Profesyonel bir şarkıcıdır ve İrlanda asıllı babası Binbaşı Brian Tweedy tarafından Cebelitarık’ta yetiştirilmiştir. Molly, on bir yıl önce ölen oğulları Rudy’den sonra Bloom’un onunla samimi olmaktan kaçınmasına karşı sabırsızdır.

Stephen Dedalus
Yirmili yaşlarının başında, şair olma hevesindeki bir genç. Stephen, zeki ve oldukça fazla okuyan biridir ve müziği de sever. Kendisi daha çok bireysel bir varlık olarak, toplumun veya tıp öğrencisi arkadaş grubunun bir üyesi olarak değil, kendisi için var gibi görünür. Stephen, çocukken oldukça dindardı, ancak annesinin ölümünden sonra (ki bu olay bir yıl bile olmadı) inanç ve şüphe sorunlarıyla boğuşmaktadır.

Malachi (Buck) Mulligan
Bir tıp öğrencisi ve Stephen’ın arkadaşı. Buck Mulligan, dolgun yapılı ve çok okumuş biridir; neredeyse her şeyi alaya alır. Çoğu insan, Stephen, Simon ve Bloom dışında onun müstehcen ve esprili şakalarını sever.

Haines
Oxford’da folklor eğitimi gören ve özellikle İrlanda halkı ve kültürüyle ilgilenen bir öğrenci. Haines bazen farkında olmadan küçümseyici olabilir. Stephen ve Buck’un kaldığı Martello kulesinde misafir olarak kalmaktadır.

Hugh (“Blazes”) Boylan
Molly’nin Belfast’taki yaklaşan konserinin menajeri. Blazes Boylan, şehirde tanınan ve sevilen biridir, ancak kadınlara karşı biraz kaypak bir tavrı vardır. Boylan, Molly’ye ilgi duymaya başlamış ve roman boyunca günün ilerleyen saatlerinde bir ilişkiye başlamışlardır.

Millicent (Milly) Bloom
Molly ve Leopold Bloom’un on beş yaşındaki kızları, Ulysses’te doğrudan görünmez. Bloomlar, Milly’yi Mullingar’a gönderip fotoğrafçılığı öğrenmesi için orada yaşamaya başlamasını sağlamışlardır. Milly, sarışın ve güzel bir genç kızdır ve erkeklere ilgi duymaya başlamıştır—Mullingar’da Alec Bannon ile çıkmaktadır.

Simon Dedalus
Stephen Dedalus’ın babası. Simon Dedalus, Cork’ta büyümüş, Dublin’e taşınmış ve yakın zamana kadar oldukça başarılı bir adamdır. Diğer erkekler ona hayranlıkla bakar, ancak karısının ölümünden sonra ev hayatı dağılmıştır. Simon’ın güzel bir sesi ve komik hikâye anlatma yeteneği vardır; bu yetenekleri içki alışkanlığı olmasaydı daha iyi değerlendirebilirdi. Simon, Stephen’a karşı son derece eleştireldir.

A.E. (George Russell)
A.E., İrlanda Edebiyat Canlanması’nın ünlü şairi George Russell’ın takma adıdır ve İrlanda edebi çevrelerinin merkezindedir—bu çevreler Stephen Dedalus’ı içermez. A.E., mistik öğretilere derin bir ilgi duyar. Diğer erkekler ona bilge bir kişi olarak danışırlar.

Richard Best
Ulusal Kütüphane’deki bir kütüphaneci. Best, hevesli ve uyumludur, ancak Dokuzuncu Bölüm’de Hamlet tartışmasına yaptığı katkılar çoğunlukla bilinen düşüncelerden ibarettir.

Edy Boardman
Gerty MacDowell’in arkadaşlarından biri. Gerty’nin kibirli tavrı Edy’yi rahatsız eder ve Edy, onu sataşmalarla küçültmeye çalışır.

Josie (Powell) ve Denis Breen
Josie Powell ve Bloom, gençken birbirlerine ilgi duymuşlardır. Josie, güzel ve flörtöz bir kadındı. Bloom, Molly ile evlendikten sonra Josie, Denis ile evlenmiştir. Denis Breen biraz deli gibidir ve paranoyak görünmektedir. Kocasına bakmak Josie’yi yıpratmıştır ve artık çökmüş görünmektedir.

Cissy, Jacky ve Tommy Caffrey
Cissy Caffrey, Gerty MacDowell’in en yakın arkadaşlarından biridir. Biraz erkek fatma ve oldukça açık sözlüdür. Küçük kardeşleri Jacky ve Tommy’ye göz kulak olur.

Yurttaş (the citizen)
Milliyetçi davanın savunucusu yaşlı bir İrlandalı vatansever. Yurttaş, herhangi bir resmi görevde çalışmasa da, diğerleri ondan haberler ve görüşler alır. Eskiden İrlanda sporlarında bir atletmiş. Agresif ve yabancı düşmanıdır.

Martha Clifford
Bloom’un Henry Flower takma adıyla mektuplaştığı bir kadın. Martha’nın mektupları yazım hatalarıyla doludur ve cinsel açıdan cesurdur, ancak bu cesaret sıradandır.

Bella Cohen
Kurnaz bir genelev patroniçesi. Bella Cohen iri yapılı ve hafif erkeksi, koyu tenlidir. Biraz saygınlık kaygısı taşır ve Oxford’da okuyan bir oğlu vardır; oğlunun okul ücreti müşterilerinden biri tarafından ödenmektedir.

Martin Cunningham
Bloom’un arkadaş çevresinde bir liderdir. Martin Cunningham, başkalarına karşı anlayışlı olabilir ve gün boyunca çeşitli noktalarda Bloom’u savunur, ancak yine de Bloom’u dışlanmış biri gibi görür. Shakespeare’i andıran bir yüzü vardır.

Garrett Deasy
Stephen’ın öğretmenlik yaptığı erkekler okulunun müdürü. Deasy, Kuzey İrlanda’dan Protestan bir adamdır ve İngiliz hükümetine saygılıdır. Deasy, Stephen’a karşı küçümseyici ve iyi bir dinleyici değildir.

Related Posts

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

okey oyna deneme bonusu deneme bonusu veren siteler www.bodyloveinc.com Deneme bonusu veren siteler deneme bonusu bonus veren siteler deneme bonusu veren siteler deneme bonusu veren siteler bonusportali.com deneme bonusu veren siteler deneme bonusu veren siteler bonusal.net Meritking Casino Meritking Meritking Giriş meritkingg.net