KITALAR VE OKYANUSLAR
OKYANUS NEDİR?
Kıtaları birbirinden ayıran çok büyük su kütlelerine okyanus denir. Dünyada 3 büyük okyanus vardır. Yeryüzünün yaklaşık üçte birini (%71) kaplarlar, okyanusların ortalama derinliği 5.000 metre civarındadır ve en derin okyanus çukuru (Mariana Çukuru) 11.000 metreye ulaşır.
Okyanuslar:
* Büyük ( Pasifik ) okyanusu *Atlas ( Atlantik ) Okyanusu * Hint Okyanusu
KITA NEDİR?
Kendisine bağlı yakın adalarla birlikte büyük kara parçalarına kıta adı verilir. Dünyanın en yüksek tepesi 8848 m ile EVEREST’e aittir. Dünya yüzeyinin %29’unu karalar oluşturur. Ancak bu oran kuzey ve güney yarım kürede değişir. Kuzey yarım kürede karalar %39, denizler %61 oranında yer tutar Güney yarım kürede ise karalar %19, denizler %81 yer kaplar. Karaların kapladığı alan kuzey yarım kürede daha geniştir. Dünyada 7 kıta vardır. Büyükten küçüğe;
- Asya
- Afrika
- Kuzey Amerika
- Güney Amerika
- Antarktika
- Avrupa
- Okyanusya ( Avustralya )
Bu kıtalardan Asya, Afrika ve Avrupa’ya “eski dünya kıtaları”, Kuzey Amerika, Güney Amerika, Antarktika, ve Okyanusya’ya “yeni dünya kıtaları” denir.
Bu metinde Kıtalar ve Okyanuslar Haritası, Kıtalar ve Okyanuslar Harita, Kıtalar ve Okyanuslar isimleri, Kıtalar ve Okyanuslar özet, Kıtalar ve Okyanuslar kısaca özet, eski dünya kıtaları hangileridir, yeni dünya kıtaları hangileridir bulunmaktadır.