İlk Türk Devletlerinde Devlet Yönetimi
İlk Türk Devletlerinde devletin başında bir hükümdar bulunurdu. Bu hükümdara; Han, Hakan, Kağan gibi unvanlar verilirdi.
Hükümdarın yetkilerinin Gök Tanrı tarafından verildiğine inanılır. Bu inanışa KUT İNANCI denir.
Hükümdar öldükten sonra oğullarının tahta geçme hakkı olduğu için taht kavgaları yalanmış ve bu yüzden kısa sürede yıkılmışlardır.
KURULTAY NEDİR (TOY): Orta Asya Türk Devletlerinde devlet işlerinin görüşüldüğü ve karara bağlandığı meclise Kurultay ya da Toy adı verilirdi.
– Kurultayın başkanı Kağandır. Kağanın eşi “Hatun”, Boy beyleri de kurultaya katılırdı. Hatunun kurultaya katılması Türklerde yönetimde kadına yer verildiğini gösterir.
– Kurultayda savaş, barış, ekonomi gibi bir çok konuda görüşmeler yapılıp, karara bağlanırdı.
NOT: Kurultaya Kağan’ın eşi Hatun da katıldığı için, İlk Türk Devletlerinde kadınların da devlet yönetimine katıldığını gösterir.
İLK TÜRK DEVLETLERİ İLE İLGİLİ BAZI KAVRAMLAR
TÖRE NEDİR: Yazılı olmayan sözlü hukuk kurallarıdır.
KURGAN NEDİR: Oda şeklinde yapılan mezar.
BALBAL NEDİR: Küçük heykel ve mezat taşı.
KOPUZ NEDİR: Saz
OTAĞ NEDİR: Hükümdar çadırı.
KAM-ŞAMAN NEDİR: Din adamı
TAMU NEDİR: Cehennem
UÇMAĞ NEDİR: Cennet
YUĞ NEDİR: Cenaze töreni
SAGU NEDİR: cenazelerde söylenen ağıt
NOT: İlk Türk Devletlerinde oda şeklinde mezarlar yapılırdı. Bu mezarlara ölen kişiler silah ve eşyaları ile birlikte gömülürdü. Bu durum ölümden sonra yaşama inandıklarının, yani ahiret inancına sahip olduklarını gösterir.
NOT: Ayrıca kurganların yanlarına balbal denilen küçük heykellerde konulurdu. İnanışa göre bu balballar, ölen kişinin yaşarken öldürdüğü düşman sayısını temsil etmektedir.
NOT: Türklerde 12 Hayvanlı Türk takvimi kullanılmıştır.