Osmanlı Devletinin Balkanlara Geçişi
Osmanlı Beyliğinin tarih sahnesine çıktığı yıllarda Bizans İmparatorluğu taht kavgaları ve dış saldırılar nedeniyle önemli sorunlar yaşıyor ve bu sorunları kendi gücüyle çözemiyordu. Bu sebeple Osmanlı Devleti ile ittifak kurmaya çalışmış ve imparator Kantakuzen, kızını Orhan Gazi ile evlendirerek Osmanlıların desteğini almaya çalışmıştır.
Bizans imparatoru Kantakuzen, Sırplara karşı Orhan Bey’den yardım istemiştir.
Orhan Bey, Bizans’a yardım için Süleyman Paşa’yı Trakya’ya göndermiştir. Süleyman Paşa Sırpları yenerek Bizans’ı baskıdan kurtarmıştır.
Bizans bu yardım karşılığında Çimpe Kalesi’ni Osmanlılara verdi. Böylece Osmanlı Devleti, Rumeli’de çok önemli bir üsse sahip oldu. Bu durum Osmanlı Devleti’nin Rumeli’deki fetihlerinin hızlanmasını sağlamıştır.
Osmanlı Devleti, Rumeli’de fethettiği yerlerde hoşgörülü ve adaletli bir yönetim anlayışını benimsemiştir. Osmanlı Devleti, Rumeli’de fethettiği yerlerde Balkan uluslarına ait eserleri koruduğu gibi Türk- İslam eserleriyle donatmıştır. Osmanlı egemenliğine giren şehirleri camiler, medreseler, hanlar, hamamlar, köprüler, çarşılar, yollar ve daruşşifalar gibi eserlerle bayındır hale getirdiler.
Not: Türk kültürüne ait birçok unsur günümüzde Balkanlarda hala yaşamaktadır. Pide, kebap, dolma, helva, baklava, kahve gibi yiyeceklerle fincan, tas, cezve, tencere gibi mutfak eşyaları Balkanlarda hala kullanılmaktadır.
Osmanlı Devletinin Balkanlara Geçişi nasıl oldu, Osmanlı Devletinin Balkanlara Geçişi nasıl gerçekleşti, Osmanlı Devleti Balkanlara nasıl Geçti.