Kıbrıs’ın Fethi (1571)
Kıbrıs’ın Fethinin Nedenleri
- Kıbrıs’ın Venediklilerin elinde olmasının Osmanlıların Akdeniz egemenliğine zarar vermesi ve Akdeniz ticareti olumsuz etkilemesi.
- Kıbrıs’ın Osmanlılar aleyhindeki ittifaklara katılması
- Kıbrıs’ın Anadolu, Suriye ve Mısır arasında stratejik bir öneme sahip olması ve Osmanlıların bu bölgedeki ticaret yollarının güvenliğini sağlamak istemesi
- Akdeniz’deki korsanların Mısır’dan gelen Osmanlı gemilerine ve Hac’ca giden gemilere zarar verdikten sonra Kıbrıs’a sığınması,
- Avrupa ve Asya arasındaki ticaret yolunun Kıbrıs adasından ve adanın yakınlarından geçmesi
- Kıbrıs halkının Venedik baskısından kurtulmak için Osmanlı padişahı 2.Selim’den yardım istemesi.
Osmanlı Devleti, 1570’de Venedik’ten Kıbrıs’ın kendisine verilmesini istedi. Venediklilerin bunu kabul etmemesi üzerine sefer için gerekli hazırlıklar yapıldı. Osmanlı ülkesinden Kıbrıs’a ürün satılması yasaklandı. Böylece Kıbrıs’ın ekonomik olarak zor durumda bırakılması ve fethin kolaylaştırılması amaçlanmıştır.
Sokullu Mehmet Paşanın karşı çıkmasına rağmen Padişah 2. Selim’in emri üzerine Lala Mustafa Paşa adayı kuşatmış ve 1571 yılında Kıbrıs fethedilmiştir.
Kıbrıs’ın Fethinin Sonuçları:
-Doğu Akdeniz’in güvenliğini sağlamıştır.
-Osmanlıların, Akdeniz ticaretindeki hakimiyeti artmıştır.
-Ada’ya İskan politikası uygulanarak Konya, Karaman, Niğde ve Kayseri gibi Anadolu şehirlerinden Türk aileleri Kıbrıs’a yerleşmiştir.
-Adanın alınması İnebahtı Deniz Savaşı’na neden olmuştur.