6. Sınıf Sosyal Bilgiler Bilimsel Araştırma Basamakları Nelerdir?
Bu yazıda Bilimsel Araştırma Basamakları Sırasıyla Nelerdir? – Bilimsel Araştırma Basamakları – Bilimsel Araştırma Basamaklarında neler yapılır?, Bilimsel Araştırma Basamakları 6. Sınıf bulunur.
- Konunun belirlenmesi: Konu ya da problemin belirlenmesi. (konu sınırlandırılabilir, konunun amacı belirlenir)
- Hipotezlerin ortaya konması: Sorunun çözümüne yönelik varsayımlar (hipotezler) yazılır. Hipotezler bilimsel tahminlerdir.
- Kaynakların Taraması-Katalog taraması: Kaynaklar araştırılır. Bilgi ve belgeler toplanır. Araştırma yapılır. ( konu ile ilgili gazete, dergi, kitap, internet, kütüphane vb. yerlerden bilgi toplanır.)
- Bilgiler sınıflandırılması: Elde edilen bilgiler sınıflandırılır. Bilgi ve belgelerden kullanılacaklar belirlenerek sınıflandırılır.
- Sonuç –Rapor: Rapor metni yazılır. Araştırma sonucu rapor haline getirilir. ( raporda dipnot ve kaynakça belirtilir.)
Hipotez Nedir? : Bilimsel bir araştırmada problemin çözümüne yönelik bilimsel tahmin, iddia ve çözüm önerilerine hipotez ya da varsayım denir.
Dipnot Nedir?: Kitaplarda ya da yazılı eserlerde genelde sayfanın altında yer alır. Yazıda şayet bir alıntı yapıldıysa ya da herhangi bir açıklama ihtiyacı varsa bu dipnotta gösterilir.
Kaynakça Nedir?: Bilimsel bir eserde yararlanılan veya alıntı yapılan kaynakların gösterildiği kısma kaynakça denir. Eğer kaynakçada yararlanılan eserler gösterilmezse bu durum bilgi hırsızlığı olur.
İntihal Nedir?: Bir eserinde başka kişilere ifade, buluş veya düşüncelerin kaynak belirtilmeksizin kullanılmasıdır. İntihal bilgi hırsızlığıdır.
Bilimsel Araştırma Basamakları kısaca, Bilimsel Araştırma Basamakları kısa, Bilimsel Araştırma Basamakları maddeler halinde, Bilimsel Araştırma Basamakları madde madde
Süper!