Akdeniz Bölgesinin Özellikleri
AKDENİZ BÖLGESİ ÖZELLİKLERİ
Akdeniz Bölgesinin Konumu: Bölge adını güneyindeki Akdeniz’den alır. Ege, İç Anadolu, Doğu Anadolu Güneydoğu Anadolu bölgeleriyle komşudur.
Akdeniz Bölgesinin Bölümleri: Bölge, Antalya ve Adana bölümlerinden oluşmaktadır.
Akdeniz Bölgesinin Yer Şekilleri ve Ulaşım: Bölge genel olarak dağlık ve engebelidir.
Kıyıdan hemen sonra, birden yükselen Toroslar, kıyı ile iç kesimler arasındaki ulaşımı güçleştirir.
Akdeniz Bölgesindeki Geçitler : Ulaşım yolları Çubuk, Sertavul, Gülek ve Belen gibi geçitlerle sağlanır.
Akdeniz Bölgesinin Ovaları : Bölge, geniş ve verimli ovalara sahiptir. Çukurova, Amik Ovası, Silifke Ovası, Antalya Ovası en önemli ovalardandır.
Akdeniz Bölgesinin Dağları : Toros Dağları bölgenin batısından başlayıp Doğu Anadolu’ya kadar uzanan ülkemizin en uzun sıradağlarıdır. Bey Dağları, Çiçek baba ve Barla Dağları, Sultan Dağı, Dedegöl ve Geyik Dağları, Bolkar Dağları, Aladağlar, Tahtalı ve Binboğa Dağları, Nur Dağları. Akdeniz Bölgesinde dağlar genellikle kıyıya paralel uzanır.
Akdeniz Bölgesinin Platoları : Teke ve Taşeli plâtoları Akdeniz Bölgesi’ndedir.
Akdeniz Bölgesinin Akarsuları : Ceyhan, Seyhan ve Aksu en önemli akarsulardır. Asi, Göksu, Manavgat, ve Dalaman da diğer akarsularıdır.
Akdeniz Bölgesinin Gölleri :Burdur, Isparta, Eğirdir göllerinin bulunduğu Göller Yöresi olarak bilinen bölümde bu bölgemizde yer alır. Ayrıca Beyşehir, Kovada, Acıgöl, Suğla, Söğüt, Salda, Elmalı ve Avlan gölleri bu bölgede yer alır.
Akdeniz Bölgesinin İklimi ve Bitki Örtüsü : Kıyı şeridi boyunca Akdeniz iklimi görülür. Yazlar sıcak ve kurak, kışlar ılık ve yağışlıdır. Bu iklim tarım üretimi ve ürün çeşitliliği açısından çok elverişli bir ortam oluşturmuştur.
Akdeniz Bölgesi’nin doğal bitki örtüsü makilerdir. Yaz kış yaprağını dökmeyen makiler defne, taflan, kocayemiş, mersin, zakkum vb. bitkilerdir.
Αkdeniz bölgesi, ormαn bαkımındαn Kαrαdeniz’den sonrα 2. sırαdα gelir. Ormαnlαr 700-800 metreden itibαren bαşlαr. Bu ormαnlαrdα lαdin, kızılçαm, sαrıçαm ve sedir çαmı vαrdır. Αkdeniz bölgesindeki ormαnlαr ülkemizdeki ormαnlαrın %21’ini oluşturur. Αncαk bu ormαnlαr mαki şeklinde olduğu için ekonomik değeri çok αzdır.
Αkdeniz Bölgesinde tαş evler yαygın olαrαk görülür.
Akdeniz Bölgesinin Temel Geçim Kaynağı : Bölgede tarım, turizm ve sanayi gelişmiştir. Türkiye’de muz üretimi sadece Akdeniz Bölgesi’nde yapılır. Bölge yerfıstığı, muz, gül, mısır, soya fasulyesi, turunçgiller ve sebze üretiminde birinci sıradadır. Pamuk ve tahıl da yoğun olarak üretilir. Kırsal kesimde küçükbaş hayvancılık yaygındır. Yaygın olarak kıl keçisi beslenir.
Akdeniz Bölgesinde turizm :Akdeniz ikliminin özellikleri nedeniyle yaz turizmi en erken başladığı ve en geç bittiği bölgedir. Bu nedenle bölgede turizm gelişmiştir.
Akdeniz Bölgesinde Sanayi : Bölgede Dokuma, Tütün, Gıda, Kimya, Tarım Araçları, Çimento, Madeni Eşya, Tuğla, Ataş-Mersin’de Ataş Petrol Rafinerisi, Ferro Krom, Yağ, Gülyağı, Çimento, Halıcılık, faaliyeti yapılmaktadır. Mersin ve İskenderun Limanları bulunmaktadır.
Akdeniz Bölgesinin Madenleri
Bölgede krom, barit, boksit (Alüminyum), kükürt, demir, manganez çıkarılmaktadır.
Akdeniz Bölgesiyle ilgili Kısa Bilgiler
Yüzölçümü bakımından % 15 ile 4. sıradadır.
Dağların uzanış yönü nedeniyle Boyuna Kıyı Tipi görülür.
Susam, yerfıstığı, turunçgiller, muz, gül ve soya fasulyesi üretiminde Türkiye’de ilk sırada gelir.
Muz sadece bu bölgede yetiştirilir.
Karstik Yer şekillerine en çok bu bölgede yetiştirilir.
Kışları en ılık bölgemizdir.
Çukurova en büyük delta ovamızdır
Sıcaklık ve buharlaşma nedeniyle en tuzlu denizimiz Akdeniz’dir.
Don olaylarının en az olduğu bölgemizdir.
Mevsimlik işçi göçünün en fazla olduğu bölgemizdir.
Göl bakımından en zengin bölgemizdir.
Ortalama sıcaklık ile en sıcak bölgemizdir.
okul öncesi akdeniz bölgesi tanıtımı, akdeniz bölgesi tanıtımı, akdeniz bölgesinin özellikleri maddeler halinde, akdeniz bölgesinin özellikleri kısaca bilgi, akdeniz bölgesinin özellikleri nelerdir madde madde