Atatürk Bizimle – Atatürk’ün Son Günleri ve Ölümü
Atatürk Bizimle Konu Özeti, Mustafa Kemal’in Son Günleri, Mustafa Kemal’in Ölümü
Atatürk’ün Son Günleri ve Ölümü:
- Ömrünü Türk vatanına ve Türk yurduna adayan Atatürk, 1937 yılından itibaren sağlık sorunları yaşamaya başladı.
- Doktorlar hastalığın teşhisini uzun bir süre koyamadılar. 1938 yılında Yalova Kaplıcalarına dinlenmek için gittiğinde kaplıcadaki doktor, Atatürk’ün hastalığının siroz olduğunu belirledi.
- 1938 yılı Mayıs ayında Hatay davasına destek
vermek amacıyla güney illerini kapsayan bir yurt
gezisine çıktı. Bu gezilerde ordunun tatbikatlarını ve geçit törenlerini hasta olmasına rağmen ilgi ile izledi. Bu gezi Atatürk’ün hastalığının ilerlemesine neden oldu.
- Geziden sonra Ankara’ya döndü. Ardından tedavi için İstanbul’a geldi.
- 1938’de Hastalığın teşhisi geciktiği için hastalığın ilerlemesi engellenemedi. Hatay’ın ana vatana katılması çalışmaları devam ederken Türkiye için olumsuz bir gelişme olur düşüncesiyle Atatürk’ün hastalığı Türk milletinden ve dünyadan gizlendi.
- İstanbul’da Dolmabahçe Sarayı yerine Savarona yatında kalmayı tercih etti. Atatürk doktorların dinlenmesi yolundaki ısrarlarına rağmen ülke işleriyle ilgilenmeye devam etti.
- Atatürk Dolmabahçe Sarayı’nda dinlenirken 2 Eylül 1938’de Hatay’ın bağımsız bir devlet olduğu haberini alınca buna çok sevindi.
Atatürk’ün hastalığı şiddetlendi.
- Atatürk vasiyetini yazarak kendisine ait olan İş Bankası hisselerinin gelirinden Türk Tarih Kurumu ve Türk Dil Kurumu’na pay bırakmıştır. Atatürk vasiyetnamesinde, malvarlığının büyük bir bölümünü kendisi tarafından kurulan Türk Tarih Kurumu ve Türk Dil Kurumuna bağışladı.
- Atatürk, cumhuriyetin ilanının on beşinci yıl dönümünü çok arzu ettiği hâlde, Ankara’ya gidip cumhuriyet törenlerine katılamadı (29 Ekim 1938). Türk ordusuna gönderdiği mesaj, dönemin başbakanı Celal Bayar tarafından okundu. Bu mesajda, Türk ordusuna Kurtuluş Savaşı’nda gösterdiği kahramanlıktan dolayı teşekkür etti.
- Mesajında Türk milletini ve cumhuriyeti, modern silahlarla donanmış Türk ordusuna emanet ediyordu.
- 1 Kasım 1938’deki TBMM’nin yeni dönem açılışına da katılamayan Atatürk, 8 Kasımda derin bir komaya girdi. 10 Kasım 1938 Perşembe günü sabah saat 09:05’de Dolmabahçe Sarayı’nda hayata gözlerini yumdu.
- Atatürk’ün ölümü, sadece Türkiye’de değil dünyada geniş bir yankı uyandırdı.
- Devlet işlerinde herhangi bir aksama olmasın diye İsmet İnönü, cumhurbaşkanı seçildi (11 Kasım 1938).
- 16 Kasım günü, Atatürk’ün Türk bayrağına sarılı tabutu, Dolmabahçe Sarayı’nın tören salonunda katafalka konularak ziyarete açıldı.
- Üç gün boyunca Türk milleti, üzüntüsünü minnet ve bağlılığı ifade etti.
- 20 Kasım’da Atatürk’ün cenazesi Yavuz zırhlısı ile İzmit’e oradan da özel bir tren ile Ankara’ya götürülmüştür.
- 21 Kasım 1938 tarihinde Atatürk’ün cenazesi binlerce vatandaşımızın katılımıyla yapılan devlet töreninden sonra Etnoğrafya Müzesindeki geçici kabrine konulmuştur.
- Anıtkabir için Ankara’nın her yerinden
görülebilen “Rasattepe” seçildi.
- Anıtkabir’in inşası için 1941 yılında bir proje yarışması düzenlendi. Yarışma sonucu Halil Onat ve Emin Arda’nın projesinin uygulanmasına karar verildi. 1944 yılında başlayan Anıtkabir inşaatı 1953 yılında bitirildi.
- 10 Kasım 1953 tarihinde Atatürk’ün naaşı Etnoğrafya Müzesi’nden alınarak, ebedi istirahatgahı olan Anıtkabir’e defnedildi.
- Her yıl ülkemizde 10 – 16 Kasım tarihleri Atatürk
Haftası olarak kutlanmaktadır. Yapılan etkinliklerde Atatürk’ün hayatı, ilke ve inkılapları, eserleri, fikir ve düşünceleri anlatılır.
Bu sayfada atatürkün son günleri ve ölümü, atatürkün son günleri ve ölümü kısaca, atatürkün son günleri nasıl geçmiştir, atatürkün son günleri ve ölümü hakkında bilgi bulunmaktadır.