Atatürk’ün Basına Verdiği Önem Kısaca
Bu sayfada Atatürk’ün basınla ilgili görüşlerini anlatan metin , Atatürk’ün basına verdiği önem, Atatürk’ün basına verdiği önem kısaca özet, Atatürk’ün basınla ilgili düşünceleri bulunmaktadır.
Mustafa Kemal basının ne kadar önemli olduğunu henüz İstanbul’da öğrenciyken kavramıştı. O İstanbul’daki öğrencilik yıllarında arkadaşlarıyla el yazması bir gazete çıkararak yönetimdeki aksaklıkları eleştiriyordu. Kurtuluş Savaşının hazırlık yıllarında Sivas Kongresinde bir karar aldırarak İrade-i Milliye gazetesinin çıkarılmasını sağlaması da Atatürk’ün basın konusundaki ilk önemli çalışmalarından biridir.
Atatürk, basın için “Basın, milletin müşterek sesidir. Bir milleti aydınlatma ve irşatta, bir millete muhtaç olduğu fikrî gıdayı vermekte, hulâsa bir milletin hedefi saadet olan müşterek bir istikamette yürümesini teminde, basın başlı başına bir kuvvet, bir mektep, bir rehberdir.” der.
Mustafa Kemal henüz Milli mücadelenin ilk yıllarında çıkarılan gazetelere haber toplayacak olan Anadolu Ajansının kurulmasını da sağlamıştır. Böylece halk milli mücadele hakkında doğru bilgilenecek ve organize olacaktı. Atatürk basının ülke bütünlüğüne ve halkın çağdaşlaşmasına katkı yapması gerektiğine inanmaktadır.