Bağımsızlık Sembollerimiz
Ülkelerin özgür ve bağımsız yaşadığını gösteren Bayrak, İstiklal Marşı, Para gibi çeşitli sembolleri vardır. Bu semboller korunur ve saygı gösterilir. Bağımsızlık sembollerimiz bizleri bir arada tutan mayadır.
BAYRAĞIMIZ: Bağımsızlık sembollerimizden biri olan bayrağımız, kırmızı zemin üzerine beyaz ay ve yıldızdan oluşur. En önemli bağımsızlık sembolümüzdür. Bu yüzden bayrağımızın şekli, kullanılması ve korunması, ay ve yıldızın konumu, kanunla belirlenmiştir.
Bayrak kanununa göre; Türk bayrağı, yırtık, sökük, yamalı, delik, kirli, soluk veya layık olduğu manevi değeri zedeleyecek herhangi bir şekilde kullanılamaz.
NOT: Bayrağımızda kırmızı renk egemenliği ve şehitlerimizin kanını, beyaz ise güç ve adaleti temsil eder.
İSTİKLAL MARŞIMIZ: Milletlerin özgürlüğünü ve bağımsızlığını dile getiren bestelenmiş, ölçülü, kafiyeli yazı veya şiirlere milli marş denir. İstiklal Marşı’mız, Türk milletinin bağımsızlığının şiirsel olarak anlatılmasıdır.
İstiklal Marşımız Kurtuluş Savaşı sırasında, 12 Mart 1921’de M. Akif ERSOY tarafından yazılmıştır.
İstiklal Marşı okunurken; Ayakta hazır ol duruşunda ve bayrağa dönük olarak durmamız gerekmektedir.
NOT: İstiklal Marşımızın bestecisi Osman Zeki Üngör’dür.
BAŞKENT: Bağımsız olan devletlerde başkent bulunur. Ülkemizin başkenti Ankara’dır. 13 Ekim 1923’de başkent olmuştur.
DİLİMİZ: Bağımsız olan her ülke yazışmalarını belli bir dil ile yapar. Ülkemizde resmi dil Türkçedir. Bu nedenle Türkçemiz de egemenlik sembollerimizdendir.
CUMHURBAŞKANLIĞI FORSU: Ülkemizin birliğini temsil eden cumhurbaşkanlığı forsu da ulusal egemenlik sembollerimizdendir. Cumhurbaşkanlığı Forsundaki 16 yıldız, tarihteki 16 Türk devletini, ortadaki güneş ise Türkiye Cumhuriyetini temsil eder.
PARAMIZ: Ülkelerin bağımsızlık sembollerinden biri de paradır. Paralarda bir takım semboller ve kültürel öğeler bulunur. Ülkemizin para birimi Türk Lirasıdır.
NOT: Paralarımızın ön yüzünde Atatürk resmi bulunurken, arka yüzünde ise önemli kişilerin resimleri vardır.