Bilimsel araştırma basamakları nelerdir?
Bilimsel araştırma basamakları nelerdir? Bilimsel araştırma basamaklarına uyulmaması durumunda hangi sonuçlar ortaya çıkar?
Bilimsel araştırma basamakları
- Problemin tanımlanması, (Problemin belirlenmesi)
- Varsayım oluşturulması,(hipotezlerin belirlenmesi)
- Belge ve bilgilerin toplanması,
- Verilerin düzenlenmesi, ( bilgilerin sınıflandırılması, varsayımların kontrol edilmesi)
- Verilerin yorumlanması ve sonuç (rapor)
Bilimsel araştırma basamaklarına uyulmaması durumunda hangi sonuçlar ortaya çıkar?, Bilimsel araştırma basamaklarına uyulmazsa ne olur?
Bilimsel araştırma basamaklarına uyulmaması durumunda yaptığımız çalışma bilimsel olmaktan uzaklaşır. Araştırmanın süresi uzayabilir. Araştırma sonunda sağlıklı bilgilere ulaşamayabiliriz.
Bilimsel araştırmalarda dikkat edilmesi gereken hususlar
Hipotez Nedir? : Bilimsel bir araştırmada problemin çözümüne yönelik bilimsel tahmin, iddia ve çözüm önerilerine hipotez ya da varsayım denir.
Dipnot Nedir?: Kitaplarda ya da yazılı eserlerde genelde sayfanın altında yer alır. Yazıda şayet bir alıntı yapıldıysa ya da herhangi bir açıklama ihtiyacı varsa bu dipnotta gösterilir.
Kaynakça Nedir?: Bilimsel bir eserde yararlanılan veya alıntı yapılan kaynakların gösterildiği kısma kaynakça denir. Eğer kaynakçada yararlanılan eserler gösterilmezse bu durum bilgi hırsızlığı olur.
İntihal Nedir?: Bir eserinde başka kişilere ifade, buluş veya düşüncelerin kaynak belirtilmeksizin kullanılmasıdır. İntihal bilgi hırsızlığıdır.
Bu yazıda Bilimsel araştırma basamakları kısaca, Bilimsel araştırma basamakları maddeler halinde, Bilimsel araştırma basamakları madde madde bulunur.