Birinci Dünya Savaşı’nın Başlangıcında Osmanlı Devleti’nin Siyasi, Ekonomik Ve Askeri Durumu Hakkında Bilgi
Birinci Dünya Savaşı’nın başlangıcında Osmanlı Devleti’nin siyasi, ekonomik ve askerî durumu hakkında araştırma yapınız. Edindiğiniz bilgileri arkadaşlarınızla paylaşınız, Birinci Dünya Savaşı’nın başlangıcında Osmanlı Devleti’nin siyasi, ekonomik ve askerî durumu
Birinci Dünya Savaşı’nın başlangıcında Osmanlı Devleti’nin siyasi durumu;
Osmanlı Devleti bir taraftan Avrupalı devletlerin iç işlerine müdahele etmesiyle bir taraftan milliyetçilik fikrinin etkisiyle isyanlar çıkarıp bağımsız devlet kurmak isteyen azınlıklarla uğraşmak zorundaydı.
- 1839’da Tanzimat Fermanı,
- 1856’da Islahat Fermanı,
- 1876’da Meşrutiyet
- 1908’de II. Meşrutiyet
gibi siyasi çalışmalar devletin dağılmasını engellemek ve Avrupalıların iç işlerine karışmasını engellemek amacıyla yapılmıştır. Osmanlı aydınları Osmanlı toplumunu bir arada tutmak için Batıcılık, Osmanlıcılık, İslamcılık ve Türkçülük gibi fikirler ileri sürüyorlardı ama bu fikirler de devleti dağılmaktan kurtaracak kudrete sahip değildi.
Birinci Dünya Savaşı’nın başlangıcında Osmanlı Devleti’nin ekonomik durumu;
Osmanlı ekonomisi Kapitülasyonların etkisiyle Avrupalılara bağımlı hale gelmişti. Sanayi devrimini gerçekleştiremeyen Osmanlı Avrupalıların açık bir pazarı haline gelmişti. Avrupalılardan alınan borçlar ödenemeyince alacaklı devletler Duyunu Umumiye İdaresini kurarak devletin gelişlerine el koymuştu.
Birinci Dünya Savaşı’nın başlangıcında Osmanlı Devleti’nin askeri durumu;
Osmanlı Devleti askeri gücü uzun zamandır sıkıntılar yaşıyordu. Askeri sistemde bir takım yenilikler yapılsa da Avrupalıların çok gerisinde idi. Birinci Dünya Savaşı’ndan hemen önce devlet Trablusgarp’a sadece gönüllü subaylar gönderebilmişti. Balkan savaşlarını kaybetmişti.