Etkili İnsanların 7 Alışkanlığı Kitap Özeti
Bu sayfada Etkili insanların 7 alışkanlığı kitabının özeti, Etkili insanların 7 alışkanlığı kitap özet, Etkili insanların 7 alışkanlığı kısa özeti, Etkili insanların 7 alışkanlığı kısa özet seminer bulunmaktadır.
*Stephen Covey*
KİTABIN BÖLÜMLERİ
1.Alışkanlık: Proaktif Ol
2.Alışkanlık: Sonunu Düşünerek İşe Başla
3.Alışkanlık: Önemli İşlere Öncelik Ver
4.Alışkanlık: Kazan/ Kazan Diye Düşün
5.Alışkanlık: Önce Anlamaya Çalış, Sonra Anlaşılmaya
6.Alışkanlık: Sinerji Yarat
7.Alışkanlık: Baltayı Bile
Birinci Bölüm
PARADİGMALAR VE İLKELER
Yedi Alışkanlık
Genel Bakış
İkinci Bölüm
ÖZEL ZAFER
1.Alışkanlık
PROAKTİF OL
Kişisel Vizyon İlkeleri
İnsanlarda “özbilinç” bulunur. Etkili insanların birinci alışkanlığı olan proaktivite iş yönetimi literatüründe sıkça kullandığımız fakat bir çok sözlükte yer almayan bir sözcük olup inisiyatif anlamına gelen yalnız inisiyatifi ele almaktan çok daha öte bir anlamı vardır. İnsan olarak kendi yaşamlarımızdan sorumlu olduğumuzu davranışlarımız, koşullarımız değil, kararlarımızın işlevidir. Değerlerimizi duygularımızdan üstün tutabiliriz. Bazı şeylerin olması için hem inisiyatifimiz hemde sorumluluk vardır. Sorumlu olduğumuzu bilmek ise diğer bütün alışkanlıkların temelidir.
2. Alışkanlık
SONUNU DÜŞÜNEREK İŞE BAŞLA
Kişisel liderlik ilkeleri
Sonunu düşünerek işe başlamak, varacağınız yeri iyice belirleyerek başlamak demektir. Şu anda bulunduğunuz yeri ve attığınız adımların her zaman doğru yönde olduğunu anlamanız için nereye gittiğinizi bilmektir. Boş zaferler kazanmak için çaba sarf edilmemeli. Bizim için nelerin çok önemli olduğunu bilmeliyiz. Eğer merdiven doğru duvara dayanmamışsa attığımız her adım bizi yanlış bir yere doğru hızla götürür.
3. Alışkanlık
ÖNEMLİ İŞLERE ÖNCELİK VER
Kişisel yönetim ilkeleri
- Alışkanlık, 1. ve 2. Alışkanlıkların kişisel meyvesi, pratikte gerçekleşmesidir. 1. Alışkanlıkta yaratıcı sensin, yönetim sende diye açıklayan R.Covey bunun temelinde insanlara özgü doğuştan gelen dört özel yetiden bahseder. Bunlar hayal gücü, vicdan, özgür irade, özbilinç. 2.Alışkanlık, ilk yada zihinsel yaratım temelinde hayal gücü yani gözümüzün önüne beynimizle getirebilme ve vicdan. 3.Alışkanlık fiziksel yaratımdır. Yani 1. ve 2.Alışkanlıkları yönetebilme özeliği. Liderlik ve yönetimden bahsedilmiş olan bu bölümde her iki unsurun birbirinden tümüyle farklılığından bahsedilmiştir ve etkili bir yönetim, önemli işlere öncelik vermektir, diyerek önemli işlerin neler olduğuna liderler karar verir demiştir. Ayrıca bunların gün gün öncelikli olarak gerçekleşmesini sağlayan yöneticilerdir. Yönetim disiplindir, kararları uygulamaktır.
Üçüncü Bölüm
GENEL ZAFER
Karşılıklı Bağımlılık Paradigmaları
4. Alışkanlık
“KAZAN/KAZAN” DİYE DÜŞÜN
Kişiler Arası Liderlik İlkeleri
Bu ilke daha çok güç ve mevkiye dayanır. Başkalarıyla ilgili ilişkilerimizde insana özgü eşsiz yetilerin, özbilinç, hayal gücü, vicdan ve özgür irade her birinin kullanılmasını gerektirir. Yani karşılıklı öğrenme, karşılıklı etkileme ve karşılıklı yararları içerir. Kazan / Kazan ilkesi bütün ilişkilerimizde başarının temelini oluşturur ve yaşamın beş boyutunu kapsar. Karakterle başlar, ilişkilere doğru ilerler, bundan anlaşmalar doğar, beslenir ve süreci içerir.
5. Alışkanlık
ÖNCE ANLAMAYA ÇALIŞ SONRA ANLAŞILMAYA
Empatik iletişim ilkeleri
İnsanlar arası iletişim alışkanlığında gerçekten etkili olmak istiyorsanız, açık yüreklilik ve güven sağlayan bir karakter temeli üzerine, empatiyle dinleme becerisini yerleştirmelisiniz. Yürekler arası alışverişi sağlamak için de duygusal banka hesapları yaratmalısınız.
Empatiyle Dinlemek: “Önce anlamaya çalış” ilkesi çok esaslı bir paradigma değişimi gerektirir. Genellikle, önce anlaşılmak isteriz. Çoğu insan karşısındakini anlamak değil, yanıtlamak amacıyla dinler.
Anlaşılmaya çalışmak ise Etos, Patos, Lagos’ tur. Bunlar nedir?
Etos: Sizin kişisel inanırlığınızdır.
Patos: Empatik yanınızdır, duygudur.
Lagos: Mantıktır. Sunuşun, akıl yürüten kısmıdır. Üçünü bir arada deneyin
6. Alışkanlık
SİNERJİ YARAT
Yaratıcı İşbirliği İlkeleri
Sinerji? Bir bütün parçalarının toplamlarından daha büyük olması demektir. İki tahta parçasını bir araya koyduğumuz zaman, ayrı ayrı taşıyabilecekleri ağırlıktan daha fazlasını kaldırır. Bu bir sinerjidir.
Dördüncü Bölüm
KENDİNİ YENİLEME
7. Alışkanlık
BALTAYI BİLE
Dengeli Bir Biçimde Kendini Yenileme İlkeleri
Baltayı bile, kendi kendimizi korumak ve geliştirmektir. Doğamızın dört boyutunu fiziksel, ruhsal, zihinsel ve sosyal yani duygusal olarak yenilemektir.” Baltayı bilemek” temelde bu dört yönlendirmenin hepsini birden ifade etmektir. Bunu yapmak içinde proaktif olmak gerekmektedir.
Fiziksel boyut: Fiziksel boyut, fiziksel bedenimizin etkili bir biçimde bakımıyla ilgilidir; dogru besin almak, yeteri kadar dinlenip gevşemek ve düzenli olarak egzersiz yapmak.
Ruhsal boyut: Ruhsal boyut sizin özünüz, merkeziniz, kendi değer sisteminize olan bağlılığınızdır.
Zihinsel boyut: Zihinsel gelişimimizle çalışma disiplinimizin büyük bir bölümünü resmi eğitim sağlar.
Sosyal/Duygusal boyut: kişisel güvenliğimizin kaynağı içimizdeyse genel zafer alışkanlıklarını uygulayacak gücü de buluruz.
Kaynak: Etkili İnsanların 7 Alışkanlığı / Stephen Covey / Varlık Yayınları
Etkili İnsanların 7 Alışkanlığı yayınevi; Varlık Yayınları
Etkili İnsanların 7 Alışkanlığı sayfa sayısı: 422
Etkili İnsanların 7 Alışkanlığı ana fikri – Etkili İnsanların 7 Alışkanlığı ana fikri konusu; Kitap, başarılı, mutlu ve etkili insanlar olmanın yolunun ilke merkezli bir yaklaşımla mümkün olacağını anlatmaktadır.
Herkesin okuması gereken etkili bir eserdir.
Bu sayfada Etkili insanların yedi alışkanlığı seminer çalışması, Etkili insanların yedi alışkanlığı özeti seminer için, Etkili insanların 7 alışkanlığı özeti kısa seminer, etkili insanların yedi alışkanlığı seminer görevi, Ortaokul lise öğrencilerinin okuyabileceği kitap özetleri, lise öğrencilerinin okuması gereken bir kitap özeti, 7, 8. Sınıf Ortaokul öğrencilerinin okuyabileceği kitap özetleri, 9 10 11 ve 12. Sınıf lise öğrencilerinin okuması gereken bir kitap özeti, Stephen Covey etkili insanların yedi alışkanlığı özet, Etkili insanların 7 alışkanlığı özet bölüm bölüm, Stephen Covey Etkili insanların yedi alışkanlığı özeti ayrıntılı bulunmaktadır.