GÜNEY CEPHESİ
DESTANLAŞAN DİRENİŞ GÜNEY CEPHESİ KONU ÖZETİ
Güney Cephesi hakkında bilgi
Mondros Ateşkes Antlaşması imzalandıktan sonra İngilizler önce Musul’u ardından Antep, Maraş ve Urfa’yı işgal etti. Ancak daha sonra Fransızlarla aralarında yaptıkları gizli anlaşma gereği Urfa, Antep ve Maraş’ı Fransa’ya bıraktılar.
İngilizlerin işgali sırasında bölge halkı karşı tepki göstermedi. Çünkü İngilizler halkın kutsallarına, geleneklerine ve yönetime karışmadılar. Ancak Fransızlar şehirlerde yönetimi değiştirerek halka müdahele ettiler. Tehcir Kanunu ile Suriye’ye göç ettirilen Ermenileri buraya getirterek Ermenilerle halka kötü davrandılar. Kaledeki Türk bayrağını aşağıya indirdiler.
TBMM buraya düzenli birlikler gönderemedi. Ankara’dan bölgedeki direnişi örgütlemesi için subaylar gönderildi. Halk Ermeni ve Fransızlara karşı Kuvayı Milliye birlikleri oluşturdu. Halk kendi kurtuluşunu kendi yaptı.
Bölgenin savunulmasında;
* Antep’te Şahin Bey
* Maraş’ta Sütçü İmam
* Urfa’da Ali Saip Bey ön planı çıkmıştır.
Fransızlara karşı ilk direniş Hatay – Dörtyol’da gerçekleşti. 19 Aralık 1918 tarihinde Dörtyol halkı Fransız ve Ermenilere Milli Mücadele’nin ilk kurşununu attılar.
Güney Cephesi Sakarya Savaşından sonra Fransa ile imzalanan 20 Ekim 1921 tarihli Ankara Antlaşması ile kapandı. Fransızlar Anadolu’dan çekildi. Bu anlaşma ile Hatay hariç güney (Suriye) sınırımız çizildi.
Buradaki askeri birliklerin büyük kısmı Batı Cephesine kaydırıldı.