Hezarfen Ahmed Çelebi Hakkında Bilgi Kısaca
Hezarfen Ahmed Çelebi, 1609 yılında Osmanlı Devleti’nde dünyaya gelmiş, Müslüman bir Türk bilginidir. Hezarfen Ahmed Çelebi’yi tanınmasının sebebi yapay kanatlar kullanarak uçabilmeyi başarmış olan ilk insan olmasıdır. Osmanlı padişahı IV. Murat zamanında uçma ile ilgili çalışmalar yapan Ahmet Çelebiye engin bilgisinden dolayı halk arasında ‘binfenli’ anlamına gelen ‘Hezarfen’ lakabıyla anılmıştır. (Hezar, Farsça’da ‘bin’ anlamına gelmektedir.)
Hezarfen Ahmed Çelebi ilk uçma denemelerine başlamadan önce 10. yüzyıl Müslüman ve Türk bilginlerinden İsmail Cevheri ve Leonardo Da Vinci’nin uçma konusundaki çalışmalarından yararlanmıştır. Hezarfen Ahmed Çelebi, İsmail Cevheri ve Leonardo Da Vinci’nin çalışmalarını ve kuşların uçuşlarını inceleyerek uçma konusunda girişimlerde bulunmuştur. Önce yapay kanatların dayanıklılığını ölçmek için İstanbul’da, Okmeydanı’nda çeşitli deneyler yapmıştır.
Hezarfen Ahmed Çelebi, 1632 yılında, lodosun etkili olduğu bir günde yapay kuş kanatlarına benzer bir aracı kendisine takarak, Galata Kulesi’nden aşağı kendini bırakmıştır. Buradan uçarak, İstanbul Boğazı’nı da geçip 3358 metrelik mesafeyi katedip, Üsküdar’daki Doğancılar’a inmiştir. İşte bu olaydan ötürü Hezarfen Ahmed Çelebi, Türk havacılık tarihinin en önemli kişilerinden biri sayılır.
Bu olay sadece Evliya Çelebi’nin Seyahatnamesinde ifade edilmektedir.
İnsanoğlunun ilk uçma deneyimi olan bu olay, hem Osmanlıda, hem de Avrupa’da geniş yankı uyandırmıştır. Evliya Çelebi’nin Seyahatnamesinden öğrendiğimize göre dönemin padişahı IV. Murat da, uçuş eylemini çok beğenmiş ve takdir etmiştir. Padişah, Sarayburnu’nda bulunan Sinan Paşa köşkünden bu sıra dışı olayı izlemiş, Hezarfen Ahmed Çelebi ile yakından ilgilenmiştir. Sultan Murat, bir kese altın ile ödüllendirdiği Hezarfen Ahmed Çelebi’yi daha sonra bilgi, beceri ve cesaretinden dolayı çekinmesi nedeni ile, Cezayir’e sürgün etmiştir. Hezarfen Ahmed Çelebi Cezayir’de 1640 yılında vefat etmiştir.
Bu sayfada hezarfen ahmed çelebi hayatı, hezarfen ahmed çelebi kimdir, hezarfen ahmed çelebinin kısa hayat hikayesi bulunmaktadır.