İlyada Özeti ve Karakter Analizi

İlyada Özeti

Truva Savaşı’nın başlamasından dokuz yıl sonra, Yunan (“Achaean”) ordusu Truva’nın müttefiki Chryse kasabasını yağmaladı. Savaş sırasında Akhalar, Chryseis ve Briseis adında bir çift güzel bakireyi yakalarlar. Agamemnon Akha kuvvetlerinin lideri Aşil , Chryseis’i ödülü olarak alır ve Akhaların en büyük savaşçısı , Briseis’i sahiplenir. Tanrı Apollon’un rahibi olarak görev yapan Chryseis’in babası Chryses, kızına karşılık büyük bir fidye teklif eder ancak Agamemnon, Chryseis’i geri vermeyi reddeder. Chryses daha sonra Achaean kampına veba gönderen Apollon’a dua eder.

Birçok Akha’lı öldükten sonra Agamemnon, vebanın nedenini belirlemek için peygamber Calkhas’a danışır. Sebebin Chryseis olduğunu öğrenince istemeye istemeye ondan vazgeçer ancak tazminat olarak Aşil’den Briseis’i ister. Bu hakarete öfkelenen Aşil, ordu kampındaki çadırına döner ve artık savaşta savaşmayı reddeder. Achaean’ların yok edilmesini intikamla arzuluyor ve annesi deniz perisi Thetis’ten Zeus’un bu amaçla tanrıların kralı hizmetlerinden yararlanmasını istiyor. Truvalılar ve Akhalar birbirleriyle ateşkes ilan etmişlerdir ancak artık Truvalılar anlaşmayı bozar ve Zeus onların yardımına koşar.

Zeus’un Truva atlarını desteklemesi ve Aşil’in savaşmayı reddetmesiyle Akhalar büyük kayıplara uğrar. ile Ajax arasındaki düellolar da dahil olmak üzere, birkaç gün süren şiddetli çatışmalar yaşanır Paris ile Menelaus ve Hector . Akhalar hiçbir ilerleme kaydedemiyor; büyük Akha savaşçısı Diomedes’in kahramanlığı bile sonuçsuz kalır. Truva atları, Akhaları geri püskürterek onları gemilerini koruyan surların arkasına sığınmaya zorlar. Diomedes ve Odysseus’un gece vakti yaptığı bir keşif misyonu Truva atlarının planları hakkında bilgi verince Akhalar geleceğe dair biraz umut beslemeye başlar, ancak ertesi gün felaket getirir. Birkaç Akha komutanı yaralandı ve Truva atları Akha surlarını aştı. Akha kampının sınırına kadar ilerleyerek gemilerden birini ateşe verirler. Yenilgi yakın görünüyor çünkü gemiler olmadan ordu Truva’da mahsur kalacak ve neredeyse kesinlikle yok edilecek.

Yoldaşları için endişelenen ancak yine de onlara yardım edemeyecek kadar gururlu olan Aşil, Nestor’un önerdiği ve sevgili arkadaşı Patroclus’un zırhını giyerek savaşta yerini almasına olanak tanıyan bir planı kabul eder. Patroclus iyi bir savaşçıdır ve onun savaş alanındaki varlığı, Achaean’ların Truva atlarını gemilerden uzaklaştırıp şehir surlarına geri itmesine yardımcı olur. Ancak karşı saldırı kısa sürede başarısızlığa uğrar. Apollo, Patroklos’un zırhını yere düşürür ve Hektor onu öldürür. Daha sonra her iki taraf da ceset ve zırh üzerinde hak iddia etmeye çalışırken kavga çıkar. Hektor zırhı alır ama Akhalar, Menelaus ve diğerlerinin cesur çabaları sayesinde cesedi kamplarına geri getirmeyi başarır. Aşil, Hektor’un Patroclus’u öldürdüğünü öğrendiğinde öyle bir acı ve öfkeyle dolar ki, Agamemnon’la barışmayı ve savaşa yeniden katılmayı kabul eder. Thetis, Olympus Dağı’na gider ve tanrı Hephaestus’u, ertesi sabah Aşil’e sunacağı yeni bir zırhı dövmesi için ikna eder. Aşil daha sonra Akha ordusunun başında savaşa gider.

Bu sırada Aşil’in yeniden savaşa katılmasını beklemeyen Hektor, adamlarına Truva surlarının dışında kamp kurmalarını emreder. Ancak Truva ordusu Aşil’i görünce dehşet içinde şehir surlarının arkasına kaçar. Aşil gördüğü her Truva atını keser. Öfkesinden güçlenerek, Aşil’in bu kadar çok cesedin kendi derelerine düşmesine neden olmasına kızan Xanthus nehrinin tanrısıyla bile savaşır. Sonunda Aşil, Truva surlarının dışında Hektor’la yüzleşir. Yoldaşlarına verdiği kötü tavsiyeden utanan Hector, onlarla birlikte şehrin içine kaçmayı reddeder. Aşil onu şehrin çevresinde üç kez kovalar, ancak tanrıça Athena sonunda Hector’u kandırarak geri dönüp Aşil ile savaşmasını sağlar. Dramatik bir düelloda Aşil, Hector’u öldürür. Daha sonra cesedi arabasının arkasına bağlar ve onu savaş alanından Akha kampına kadar sürükler. Aşil’in gelişi üzerine muzaffer Akhalar, Patroclus’un cenazesini onun onuruna uzun bir atletik oyun serisiyle kutlarlar. Sonraki dokuz gün boyunca her gün Aşil, Hector’un cesedini Patroclus’un cenaze tabutunun etrafında daireler çizerek sürükler.

Sonunda tanrılar Hector’un düzgün bir cenazeyi hak ettiği konusunda hemfikirdir. Zeus, Hektor’un babası ve Truva’nın hükümdarı Kral Priam’a Akha kampına kadar eşlik etmesi için tanrı Hermes’i gönderir. Priam, oğlunu kaybetmiş bir babaya acıması ve Hektor’un cesedini geri vermesi için Aşil’e gözyaşları içinde yalvarır. Aşil’in kendi babası Peleus’un anısını hatırlatıyor. Derinden etkilenen Aşil, sonunda pes eder ve Hector’un cesedini Truva atlarına iade eder. Her iki taraf da geçici bir ateşkes konusunda anlaşır ve Hector bir kahramanın cenazesini alır.

İlyada Karakter Analizi

Aşil

Asker Peleus ile deniz perisi Thetis’in oğlu. Türkiye’nin en güçlü savaşçısı İlyada , Aşil, anavatanı Yunanistan’daki Phthia’dan askerler olan Myrmidon’lara komuta ediyor. Gururlu ve inatçıdır, kolayca gücenir ve onurunun küçümsendiğini algıladığında şiddetli bir öfkeyle tepki verir. Aşil’in, savaş ödülü olan bakire Briseis’i alan Agamemnon’a duyduğu öfke, kitabın ana konusunu oluşturur. İlyada .

Agamemnon (“Atrides” olarak da bilinir)

Miken Kralı ve Akha ordusunun lideri; Sparta Kralı Menelaus’un kardeşi. Kibirli ve çoğu zaman bencil olan Agamemnon, Achaean’lara güçlü ama bazen pervasız ve kendi kendine hizmet eden bir liderlik sağlar. Aşil gibi o da düşünce ve öngörüden yoksundur. En dikkat çekici olanı, Aşil’in savaş ödülü olan bakire Briseis’i düşüncesizce ele geçirmesi, hakarete uğrayan Aşil’in savaştan çekilmesiyle Akhalar için bir kriz yaratır.

Patroklos

Aşil’in sevgili arkadaşı, yoldaşı ve danışmanı Patroclus, Peleus’un koruması altında Phthia’daki büyük savaşçının yanında büyüdü. Kendini hem Aşil’e hem de Akha davasına adamış olan Patroclus, öfkeli Aşil’in yanında durur ama aynı zamanda Truva atlarını geride tutmak için Aşil’in korkunç zırhını da kuşanır.

Odysseus

İyi bir savaşçı ve Akha komutanlarının en zekisi. Odysseus, Nestor’la birlikte Akhalar’ın en iyi iki konuşmacısından biridir. Tartışmaları sırasında Agamemnon ve Aşil arasında arabuluculuk yapmaya yardımcı olur ve çoğu zaman onların aceleci kararlar vermesini engeller.

Diomedes (“Tydides” olarak da bilinir)

Akha komutanlarının en genci olan Diomedes cesurdur ve bazen aceleci davranır. Aşil’in savaştan çekilmesinin ardından Athena, Diomedes’e öyle bir cesaret verir ki, aslında iki tanrı olan Afrodit ve Ares’i yaralar.

Harika Ajax

Bir Akha komutanı olan Büyük Ajax (bazen “Telamonian Ajax” veya kısaca “Ajax” olarak da anılır), Aşil’den sonra ikinci en güçlü Akha savaşçısıdır. Olağanüstü büyüklüğü ve gücü, Hector’a kayalarla vurarak iki kez yaralamasına yardımcı olur. Sık sık Küçük Ajax’ın yanında savaşır ve ikiliye sıklıkla “Aeantes” adı verilir.

Küçük Ajax

Akha komutanlarından Küçük Ajax, Oileus’un oğludur (Telamon’un oğlu Büyük Ajax’tan ayırt edilmelidir). Sık sık, boyu ve gücü Küçük Ajax’ın küçük boyutunu ve hızlı hızını tamamlayan Büyük Ajax’ın yanında savaşır. İkisi birlikte bazen “Aeantes” olarak adlandırılır.

Nestor

Pylos kralı ve en yaşlı Akha komutanı. Yaş, Nestor’un fiziksel gücünün çoğunu almış olsa da ona büyük bir bilgelik kazandırdı. Sık sık askeri komutanlara, özellikle de Agamemnon’a danışmanlık yapar. Nestor ve Odysseus, Achaean’ların en yetenekli ve ikna edici hatipleridir, ancak Nestor’un konuşmaları bazen uzun solukludur.

Menelaos

Sparta Kralı; Agamemnon’un küçük kardeşi. Truva Savaşı’nı ateşleyen şey karısı Helen’in Truva prensi Paris tarafından kaçırılması olsa da Menelaus, Agamemnon’dan daha sessiz, daha az heybetli ve daha az kibirli olduğunu kanıtlar. Sağlam bir yüreği olmasına rağmen Menelaus en kudretli Akha savaşçıları arasında yer almaz.

İdomeneus

Girit Kralı ve saygın bir komutan. Kitapta Idomeneus Truva atlarına karşı bir suçlamada bulunuyor.

Machaon

Bir şifacı. Kitapta Machaon Paris tarafından yaralandı.

Calchas

Önemli bir kahin. Calchas’ın Kitapta Akha ordusunu kasıp kavuran vebanın nedenini tanımlaması 1 istemeden de olsa Agamemnon ile Akhilleus arasındaki ayrılığa yol açar ve bu, ilk on dokuz kitabı kaplar. İlyada .

Peleus

Aşil’in babası ve Zeus’un torunu. Adı destanlarda sık sık geçse de Peleus hiçbir zaman şahsen görünmez. Kitapta Priam, Aşil’i Hektor’un cesedini Truva atlarına teslim etmeye ikna ederken Peleus’un anısını güçlü bir şekilde hatırlatıyor.

Anka kuşu

Nazik, yaşlı bir savaşçı olan Phoenix, kendisi henüz genç bir adamken Aşil’in yetiştirilmesine yardım etti. Aşil, Phoenix’i derinden sever ve ona güvenir ve Phoenix, kavgaları sırasında onunla Agamemnon arasında arabuluculuk yapar.

Myrmidonlar

Aşil’in komutası altındaki askerler, Aşil’in memleketi Phthia’dan geliyor.

Hektor

Kral Priam ve Kraliçe Hecuba’nın oğlu olan Hektor, Truva ordusunun en güçlü savaşçısıdır. Bazı kusurlarında Aşil’i yansıtıyor, ancak kana susamışlığı Aşil’inki kadar büyük değil. Kendini karısı Andromache’ye ve oğlu Astyanax’a adamıştır, ancak ailelerine ve şehirlerine savaş getirdiği için kardeşi Paris’e kızmaktadır.

Priam

Truva Kralı ve Hecuba’nın kocası Priam, aralarında Hector ve Paris’in de bulunduğu elli Truva savaşçısının babasıdır. Savaşamayacak kadar yaşlı olmasına rağmen, aklı başında, bilge ve yardımsever yönetimi sayesinde hem Truva atlarının hem de Akhaların saygısını kazanmıştır. Helen’e nazik davranıyor ama güzelliğinin yol açtığı savaştan yakınıyor.

Hecuba

Truva Kraliçesi, Priamos’un karısı ve Hektor ile Paris’in annesi.

Paris (“İskender” olarak da bilinir)

Priam ve Hecuba’nın oğlu ve Hektor’un kardeşi. Paris’in Menelaus’un karısı güzel Helen’i kaçırması Truva Savaşı’nın fitilini ateşledi. Paris benmerkezcidir ve çoğu zaman erkeksi değildir. Yay ve okla etkili bir şekilde dövüşür (asla daha erkeksi kılıç veya mızrakla değil), ancak çoğu zaman savaş ruhundan yoksundur ve diğerleri onun için savaşırken odasında oturup Helen’le sevişmeyi tercih eder, böylece hem Hector’un hem de Helen’in küçümsemesini kazanır.

Helen

Antik dünyanın en güzel kadını olarak anılan Helen, kocası Menelaus’tan çalınıp Paris tarafından Truva’ya götürülmüştür. Pek çok Truvalı ve Akhalı adama yaşattığı sefaletten dolayı artık kendinden nefret ediyor. Aşağılaması Paris’e kadar uzansa da onunla kalmaya devam ediyor.

Aeneas

Afrodit’in oğlu Truvalı bir asilzade ve güçlü bir savaşçı. Romalılar, Aeneas’ın şehirlerini daha sonra kurduğuna inanıyordu (o, Virgil’in başyapıtı olan Aeneis ).

Andromache

Hector’un sevgi dolu karısı Andromache, Hector’a Achaean’lar onu öldürmeden önce savaştan çekilmesi ve kendisini kurtarması için yalvarır.

Astyanax

Hector ve Andromache’nin küçük oğlu.

Polidamalar

Genç bir Truva komutanı olan Polydamas, bazen Hector’a karşı bir engel gibi görünür ve Hector ileri atıldığında soğukkanlı ve ihtiyatlı olduğunu kanıtlar. Polydamas Truva atlarına sağlam tavsiyeler verir, ancak Hektor nadiren bu tavsiyelere göre hareket eder.

Glaucus

Güçlü bir Truva savaşçısı olan Glaucus, Diomedes’le neredeyse düelloya girişir. Erkeklerin ailelerinin arkadaş olduğunu anladıktan sonra zırhlarını değiştirmesi, eskilerin akrabalık ve dostluğa verdiği değeri gösteriyor.

Ajan

Kitapta Aşil’le savaşmaya çalışan bir Truva savaşçısı 21 . Agenor, Aşil’i Truva ordusunun Truva surlarının içine kaçmasına yetecek kadar geciktirir.

Dolon

Kitapta Akha kampına casusluk yapmak için gönderilen bir Truva atı.

Pandarus

Bir Truva okçusu. Kitapta Pandarus’un Menelaus’a vuruşu 4 iki taraf arasındaki geçici ateşkesi bozar.

Anten

Truvalı bir asilzade, Kral Priam’ın danışmanı ve birçok Truva savaşçısının babası. Antenor, savaşı sona erdirmek için Helen’in Menelaus’a iade edilmesi gerektiğini savunur, ancak Paris ondan vazgeçmeyi reddeder.

Sarpedon

Zeus’un oğullarından biri. Sarpedon’un kaderi tanrıların kelime oyunlarıyla iç içe geçmiş gibi görünüyor ve tanrıların Kaderle ilişkisinin belirsiz doğasına dikkat çekiyor.

Chryseis

Chryses’in kızı, Truva’nın müttefiki bir kasabada Apollon’un rahibi.

Briseis

Aşil’in savaş ödülü. Agamemnon, Chryseis’i babasına iade etmek zorunda kalınca, tazminat olarak Briseis’i ele geçirir ve Aşil’in büyük öfkesini ateşler.

Chryses

Truva’nın müttefiki bir kasabadaki Apollon rahibi; Agamemnon’un savaş ödülü olarak aldığı Chryseis’in babası.

Zeus

Tanrıların kralı ve Hera’nın kocası olan Zeus, ölümlülerin çatışmasında tarafsız olduğunu iddia eder ve sıklıkla diğer tanrıların bu çatışmaya katılmasını engellemeye çalışır. Ancak somurtkan Aşil’in annesi Thetis’ten tanrıya bunu yapmasını istemesinin ardından savaşın büyük bölümünde ağırlığını Truva tarafına verir.

Hera

Tanrıların kraliçesi ve Zeus’un karısı Hera, işbirlikçi, inatçı bir kadındır. Çoğunlukla anlaşamadıkları konularda Zeus’un arkasından iş çevirir ve tutkuyla nefret ettiği Truva atlarını ezmek için Athena ile birlikte çalışır.

Athena

Bilgeliğin, amaçlı savaşın ve kadınsı sanatların tanrıçası; Zeus’un kızı. Hera gibi Athena da Truva atlarından tutkuyla nefret ediyor ve çoğu zaman Akhalara değerli yardımlarda bulunuyor.

Thetis

Bir deniz perisi ve Aşil’in sadık annesi Thetis, öfkeli oğlunun isteği üzerine Zeus’tan Truva atlarına yardım etmesini ve Akhaları cezalandırmasını ister. Aşil nihayet savaşa yeniden katıldığında Hephaestus’u kendisine yeni bir zırh tasarlaması için görevlendirir.

Apollon

Zeus’un oğlu ve tanrıça Artemis’in ikiz kardeşi olan Apollon, güneşin ve sanatın, özellikle de müziğin tanrısıdır. Truva atlarını destekliyor ve çoğu zaman onlar adına savaşa müdahale ediyor.

Afrodit

Aşk tanrıçası ve Zeus’un kızı Afrodit, Hephaestus ile evlidir ancak Ares ile romantik bir ilişki sürdürmektedir. Savaşta bir şekilde etkisiz olduğunu kanıtlasa da, savaş boyunca Paris’i ve Truva atlarını destekliyor.

Poseidon

Zeus’un kardeşi ve deniz tanrısı. Poseidon, Truva atlarına karşı uzun süredir kin besliyor çünkü şehirlerini inşa etmelerine yardım ettiği için ona asla para ödemediler. Bu nedenle savaşta Akhaları destekliyor.

Hephaestus

Ateş tanrısı ve Afrodit’in kocası Hephaestus, tanrıların metal ustasıdır ve topal veya sakat tanrı olarak bilinir. Metin ölümlülerin mücadelesine olan sempatisini açıkça belirtmese de, Akhalar için yeni bir zırh seti oluşturarak ve bir nehir tanrısıyla yaptığı kavga sırasında Aşil’i kurtararak Akhalara yardım eder.

Artemis

Av tanrıçası, Zeus’un kızı ve Apollon’un ikiz kız kardeşi. Artemis savaşta Truva atlarını destekler.

Ares

Savaş tanrısı ve Afrodit’in sevgilisi olan Ares, savaşta genellikle Truvalıları destekler.

Hermes

Tanrıların habercisi. Kitapta Hermes, Priam’a Aşil’in çadırına kadar eşlik ediyor 24 .

İris

Zeus’un habercisi.

Related Posts

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

okey oyna irc hosting deneme bonusu deneme bonusu veren siteler www.bodyloveinc.com Deneme bonusu veren siteler deneme bonusu bonus veren siteler deneme bonusu veren siteler deneme bonusu veren siteler bonusportali.com deneme bonusu veren siteler deneme bonusu veren siteler bonusal.net Meritking Casino Meritking Meritking Giriş meritkingg.net deneme bonusu en iyi casino siteleri betgit