İşgaller Karşısında Mustafa Kemal’in, Halkın Ve Osmanlı Yönetiminin Tutumu Ne Olmuştur?
İşgaller karşısında Mustafa Kemal’in, halkın ve Osmanlı yönetiminin tutumlarını karşılaştırarak değerlendiriniz.
İşgaller karşısında Mustafa Kemal’in tutumu, İşgaller karşısında Mustafa Kemal Atatürk’ün tutumu
Mustafa Kemal, Mondros Ateşkes Anlaşması imzalandıktan sonra Osmanlı yönetimini uyararak İngilizlerin isteklerine boyun eğilmemesi gerektiğini söyledi. Ateşkes imzalandıktan sonra İstanbul’a gelen Mustafa Kemal İtilaf Devletleri donanmaları da İstanbul limanlarına demirlemiş görünce “Geldikleri gibi giderler.” Diyerek tepkisini gösterdi. Milletin ve vatanın kurtuluşu için gazete çıkararak düşüncelerini anlattı. Ona göre ordu terhis edilmemeli ve işgale karşı gelinmeliydi.
İşgaller karşısında Türk halkının tutumu, İşgaller karşısında halkın tutumu
Türk halkı işgallere karşı tepkisini her fırsatta dile getirmiştir. Özellikle İzmir’in işgali halkı harekete geçirmiştir. Osmanlı ordusu dağıtılınca halk Kuvayı Milliye örgütlerini kurarak vatanını koruma yoluna gitmiştir. Müdafai Hukuk Cemiyetleri ile basın yoluyla Anadolu’nun haksız yere işgal edildiğini dünyaya duyurmaya çalışmıştır.
İşgaller karşısında Osmanlı yönetiminin tutumu, İşgaller karşısında İstanbul Hükümetinin tutumu
Mondros Ateşkes Anlaşmasında kısa süre sonra göreve gelen Damat Ferit Paşa sadrazam olduktan sonra bütün gücüyle İtilaf Devletleri’nin isteklerine uygun politika izlemeye başladı. Onların isteklerini yerine getirdi. İstanbul Hükmeti’ne göre işgaller geçiciydi ve işgalci devletlere karşı gelmek imkansızdı. Bu yüzden İtilaf Devletleri’ni kızdırmamak gerekiyordu. İstanbul Hükmeti, Anadolu’ya Nasihat heyetleri göndererek halkı işgaller karşısında sükunete davet ediyordu.