İstanbul’un Fethi İle İlgili Konuşma Metni
Bu sayfada 29 mayıs istanbul’un fethi konuşması, İstanbul’un Fethi İle İlgili yazı, istanbulun fethi ile ilgili konuşma metni, istanbulun fethi konuşma metni örnekleri, istanbulun fethi ile ilgili edebi metin bulunur.
İstanbul, dillere destan şehir, İstanbul, büyük komutanların hayali, İstanbul nice fatihin büyülü rüyası… İstanbul, Asya, Avrupa, Afrika kıtalarının birbirine en çok yaklaştığı Avrasyanın kalbi. İstanbul peygamber efendimizin onu alacak komutanı ve o komutanın ordusunu methettiği aziz şehir. İstanbul doğal güzelliği, tarihi kıymeti, stratejik önemi paha biçilmez şehir. İstanbul kaç aşka, kaç sevdaya, kaç savaşa tanık olmuş, kaç bağrı yanığı içine almış koca şehir.
Kaynaklar, İstanbul’un tarihinin M.Ö. 7. yüzyıla kadar uzandığını söyler. Şehir, M.Ö. 657 yılında Megaralı Byzas adlı komutan tarafından kurulduğu için şehre, Byzantion adını vermişler. M.Ö. dördüncü yüzyılda İskender tarafından fethedilen şehir M.Ö. üçüncü yüzyılda Roma İmparatorluğu tarafından alınmış. M.Ö. 330 yılında İmparatorluğun başkenti olan Byzantion’a, Konstantinapolis adı verilir. www.arabuloku.com M.Ö. 395 yılında Roma İmparatorluğu ikiye ayrılınca Konstantinapolis, Doğu Roma İmparatorluğu’nun (Bizans) başkenti olur.
Birçok saldırıya uğraması üzerine, İmparator Anastasiyanus, Silivri’den Karadeniz’e kadar uzayan surları yaptırdı. M.S. 7. ve 8. yüzyıllarda Araplar tarafından da kuşatılmıştır. 1203 yılında Haçlıların yaptığı 4. Haçlı seferi amacından sapmış, Haçlılar İstanbul’u Bizans’ın elinden almıştır. İstanbul, www.arabuloku.com 1261 yılına kadar Haçlıların elinde kalmış bu tarihten sonra tekrar Bizanslıların eline geçmiştir.
1299’da bir beylik olarak kurulan Osmanlı Devleti, kısa bir sürede Anadolu ve Rumeli’ye yayılan büyük bir devlet haline geldi. Bizans, Osmanlı Devleti’nin Anadolu ve Rumeli’deki toprakları arasında kalınca birkaç kez Osmanlılar tarafından kuşatıldı ancak alınamadı. Yıldırım Beyazıt tarafından yaptırılan Anadolu Hisarı ve bazı hazırlıklar yapılarak kuşatılan İstanbul alınamamıştır.
II. Mehmet, 1453 yılında hocası Akşemsettin ve devlet adamlarının de teşvikiyle İstanbul’u kuşatma kararı almıştır. Edirne’de büyük toplar döktürdü. Rumeli hisarını yaptırdı. Bizans’a gelebilecek yardımları engelleyecek hamleler ve çeşitli savaş hazırlıklarından sonra 6 Nisan 1453 günü, Osmanlı ordusu Bizans surları önüne geldi. İmparator Konstantin, Haliç’i zincirle kapatarak Osmanlı Ordusunun şehre denizden girmesini önledi. 11 Nisan günü kuşatma tamamlandı ve top ateşi başladı. Yirmi gün süren top ateşinden kesin bir sonuç alınamadı. Şehrin denizden de kuşatılması gerektiğini düşünen II. Mehmet, bir gece yetmiş parça gemiyi karadan yürüterek Haliç’e indirdi.
Osmanlı Donanmasını Haliçte gören İmparator büyük bir korkuya ve paniğe kapıldı. Haliçten ve karadan yapılan top atışlarıyla surlarda gedikler açıldı. Bunun üzerine, 29 Mayıs günü bir genel saldırı düzenlenmesine karar verildi. Hocası Akşemsettin II. Mehmet’e cesaret veriyor; Hz. Peygamberin, “Konstantin elbet fethedilecektir. Onu fetheden komutan ne iyi komutan ve onun askerleri ne güzel askerlerdir” sözüyle müjdelenen komutanın kendisi olduğunu söylüyordu. Bu inançla 29 Mayıs günü son taarruz başladı. Çok çetin bir savaştan sonra birçok şehit verildi. Bu şehitler arasında, Bizans surlarına Türk bayrağını diken Ulubatlı Hasan da vardı. www.arabuloku.com Sonunda, Mayıs 1453 Salı günü, İstanbul fethedildi.
İstanbul’un fethi ile Osmanlı Devleti, Yükselme dönemine girdi, devletin toprak bütünlüğü sağlandı. Bölgedeki ticaret yollarının kontrolü sağlandı Osmanlının İslam dünyasındaki saygınlığı arttı. II. Mehmet artık ‘Fatih’ ti.
Fetih, Orta Çağı kapayıp, Yeni Çağı açmıştı. Ticaret yollarının Osmanlıların eline geçmesi coğrafi keşifleri tetiklemiş, fetihle İtalya’ya giden Bizans’ın bilim adamları Rönesans’ın başlamasına katkıda bulundular.
İstanbul’un fethi, Türk ve Dünya tarihi için bir kırılma noktasıdır. İstanbul’un fethinden sonra Osmanlı Devleti, Avrupa’da hızla büyümüş ve büyük bir imparatorluk haline gelmiştir.
İstanbul’un fethini her yılın 29 Mayıs günü, coşku ve sevinçle kutluyoruz.
Bu yazımızda fetih için konuşma yazısı, fetih konuşması, istanbul’un fethi ile ilgili konuşma metni ilköğretim, istanbul’un fethi ile ilgili konuşma metni ilkokul, istanbul’un fethi ile ilgili konuşma metni ilköğretim, istanbul’un fethi ile ilgili konuşma metni lise bulunur.