Julius Caesar Özet
zafer geçit törenini izlemek için işlerini ihmal eden çok sayıda Roma vatandaşının sokaklarda dolaştığını görürler İki tribün, Flavius ve Murellus, Julius Caesar’ın : Sezar, ezeli rakibi olan merhum Romalı general Pompey’in oğullarını savaşta yenmiştir. Tribünler, görevlerini bırakan vatandaşları azarlıyor ve Sezar’ın heykellerindeki süsleri kaldırıyor. da bulunduğu maiyetiyle birlikte içeri girer Sezar, aralarında askeri ve siyasi şahsiyetler Brutus , Cassius ve Antonius’un . Bir kahin Sezar’a “Mart ayına dikkat etmesi” için seslenir, ancak Sezar onu görmezden gelir ve zafer kutlamasına devam eder (I.ii.19, I.ii.25).
Her ikisi de Sezar’ın ve birbirlerinin uzun süredir yakınları olan Cassius ve Brutus sohbet ediyor. Cassius, Brutus’a son zamanlarda mesafeli göründüğünü söyler; Brutus kendisiyle savaş halinde olduğunu söyler. Cassius, Brutus’un kendisini diğerlerinin onu gördüğü gibi görebilmesini dilediğini, çünkü o zaman Brutus’un ne kadar onurlu ve saygı duyulduğunu anlayacağını belirtir. Brutus, halkın Sezar’ın kral olmasını istemesinden korktuğunu ve bunun cumhuriyeti devirmesinden korktuğunu söylüyor. Cassius, Sezar’ın yalnızca bir insan olmasına rağmen bir tanrı gibi davranıldığı, Brutus veya Cassius’tan daha iyi olmadığı konusunda hemfikirdir. Cassius, Sezar’ın fiziksel zayıflığıyla ilgili olayları hatırlıyor ve bu yanılabilir adamın bu kadar güçlü olmasına hayret ediyor. Sezar’ın iktidara gelmesine izin vermek için kendisinin ve Brutus’un irade eksikliğini suçluyor: Böyle bir adamın yükselişi kesinlikle kaderin işi olamaz. Brutus, Sezar geri dönerken Cassius’un sözlerini dikkate alır. Cassius’u gören Sezar, Antonius’a Cassius’a derinden güvenmediğini söyler.
Sezar ayrılır ve başka bir politikacı olan Casca, Brutus ve Cassius’a, kutlama sırasında Antonius’un tacı Sezar’a üç kez teklif ettiğini ve halkın tezahürat yaptığını, ancak Sezar’ın bunu her seferinde reddettiğini söyler. Sezar’ın daha sonra yere düştüğünü ve kalabalığın önünde bir tür nöbet geçirdiğini bildiriyor; Ancak zayıflığını göstermesi pleblerin ona olan bağlılığını değiştirmedi. Brutus, Cassius’un Sezar’ın yönetme konusundaki zayıf niteliklerine ilişkin sözlerini değerlendirmek için eve gider. Bu sırada Cassius, Brutus’u Sezar’a karşı bir komploya çekmek için bir komplo kurar.
O gece, Roma şiddetli hava koşulları ve çeşitli kötü alametler ve alametlerle boğuşuyor. Brutus, evinde Sezar’ın çok güçlendiğinden endişelenen Roma vatandaşları tarafından yazılmış olduğu anlaşılan mektuplar bulur. Mektuplar aslında Cassius tarafından uydurulmuş ve yerleştirilmişti; Cassius, eğer Brutus bunun halkın iradesi olduğuna inanırsa, Sezar’ı iktidardan uzaklaştıracak bir komployu destekleyeceğini biliyordu. Cumhuriyetin kararlı bir destekçisi olan Brutus, halkın sesini kaybedeceğinden endişe ederek diktatör liderliğindeki bir imparatorluk olasılığından korkuyor. Cassius, komplocularıyla birlikte Brutus’un evine gelir ve mektupların çoktan ikna ettiği Brutus, toplantının kontrolünü ele alır. Adamlar Sezar’ı evinden çıkarıp onu öldürmeyi kabul ederler. Cassius da Antonius’u öldürmek ister, çünkü Antonius kesinlikle planlarını engellemeye çalışacaktır, ancak Brutus, çok fazla ölümün komplolarını çok kanlı hale getireceğine ve onurlarını lekeleyeceğine inanarak aynı fikirde değildir. Antonius’u bağışlamayı kabul eden komplocular oradan ayrılır. Brutus’un karısı Portia, Brutus’un meşgul göründüğünü gözlemliyor. Ona güvenmesi için yalvarır ama o onu reddeder.
Sezar Senato’ya gitmeye hazırlanıyor. Karısı Calpurnia ona gitmemesi için yalvarıyor ve Sezar’ın heykelinin kanla aktığı ve gülümseyen adamların ellerini kana buladığı son kabuslarını anlatıyor. Sezar korkuya boyun eğmeyi reddediyor ve günlük işlerini sürdürmekte ısrar ediyor. Sonunda Calpurnia onu evde kalmaya ikna eder; tedbir amaçlı olmasa da kendisine bir iyilik olsun diye. Ancak komploculardan biri olan Decius daha sonra gelir ve Sezar’ı Calpurnia’nın rüyalarını ve son kehanetleri yanlış yorumladığına ikna eder. Sezar, komplocularla birlikte Senato’ya doğru yola çıkar.
Sezar sokaklarda Senato’ya doğru ilerlerken Kahin bir kez daha onun dikkatini çekmeye çalışır ancak başarısız olur. Vatandaş Artemidorus, ona komplocular hakkında uyarıda bulunan bir mektup verir, ancak Sezar, en yakın kişisel kaygılarının son önceliği olduğunu söyleyerek mektubu okumayı reddeder. Senato’da komplocular Sezar’la konuşuyor, ayaklarının önünde eğiliyor ve onu çevreliyor. Onu birer birer bıçaklayarak öldürdüler. Sezar, katilleri arasında çok sevdiği dostu Brutus’u görünce mücadelesinden vazgeçer ve ölür.
Katiller ellerini ve kılıçlarını Sezar’ın kanında yıkarlar, böylece Calpurnia’nın önsezisi meyve verir. Sahte bir bahaneyle götürülen Antonius geri döner ve Brutus’a bağlılık sözü verir, ancak Sezar’ın cesedi üzerinde ağlar. Komplocularla el sıkışıyor, böylece bir uzlaşma jesti yapıyormuş gibi görünürken hepsini suçlu olarak işaretliyor. Antonius, Sezar’ı neden öldürdüklerini sorduğunda Brutus, bir cenaze konuşmasında amaçlarını açıklayacağını söyler. Antonius, ceset hakkında da konuşmasına izin verilmesini istiyor; Brutus izin verir, ancak Cassius Antonius’tan şüphelenmeye devam eder. Komplocular ayrılır ve Antonius artık tek başına Sezar’ın ölümünün intikamının alınacağına yemin eder.
Brutus ve Cassius kamuoyuna konuşmak için Forum’a gider. Cassius kalabalığın başka bir kısmına hitap etmek için dışarı çıkıyor. Brutus kitlelere Sezar’ı sevmesine rağmen Roma’yı daha çok sevdiğini ve Sezar’ın hırsının Roma’nın özgürlüğüne tehlike oluşturduğunu ilan eder. Konuşma kalabalığı yatıştırır. Antonius, Sezar’ın cesediyle birlikte görünür ve Brutus, minberi Antonius’a teslim ettikten sonra ayrılır. Brutus’tan defalarca “şerefli bir adam” olarak söz eden Antonius’un konuşması giderek daha alaycı hale geliyor; Brutus’un konuşmasında Sezar’ın sadece hırsla hareket ettiği yönündeki iddialarını sorgulayan Antonius, Sezar’ın Roma’ya büyük zenginlik ve zafer getirdiğini ve üç kez taht tekliflerini geri çevirdiğini belirtiyor. Antonius daha sonra Sezar’ın vasiyetini ortaya koyar ancak halkı aşırı derecede üzeceği için onu okumayacağını duyurur. Kalabalık yine de vasiyetnameyi okuması için ona yalvarır, bu yüzden kürsüden inerek Sezar’ın cesedinin yanında durur. Sezar’ın korkunç ölümünü anlatıyor ve Sezar’ın yaralı bedenini kalabalığa gösteriyor. Daha sonra Sezar’ın her vatandaşa bir miktar para miras bırakan ve özel bahçelerinin halka açılmasını emreden vasiyetini okur. Kalabalık bu cömert adamın ölmesine öfkeleniyor; Brutus ve Cassius’u hain olarak adlandıran kitleler, onları şehirden kovmak için yola çıktı.
Bu sırada Sezar’ın evlatlık oğlu ve halefi olarak atanan Octavius, Roma’ya gelir ve Antonius ve Lepidus ile üç kişilik bir koalisyon kurar. Sürgüne sürülen ve şehrin dışına ordular yetiştiren Cassius ve Brutus ile savaşmaya hazırlanıyorlar. Komplocuların kampında Brutus ve Cassius, para ve onur meseleleriyle ilgili hararetli bir tartışmaya girerler ama sonunda uzlaşırlar. Brutus, Portia’nın yokluğunda kendini öldürdüğü için kederden hasta olduğunu açıklar. İkili, Antonius ve Octavius ile savaşa hazırlanmaya devam ediyor. O gece Sezar’ın Hayaleti Brutus’a görünerek Brutus’un onunla savaş alanında tekrar buluşacağını duyurur.
Octavius ve Antonius ordularını Brutus ve Cassius’a doğru yürütür. Antonius, Octavius’a nereye saldıracağını söyler ama Octavius kendi emirlerini vereceğini söyler; o zaten Sezar’ın varisi ve Roma’nın bir sonraki hükümdarı olarak otoritesini ileri sürüyor. Muhalif generaller savaş alanında buluşur ve savaşa başlamadan önce birbirlerine hakaret ederler.
Cassius kendi adamlarının kaçtığına tanık olur ve Brutus’un adamlarının etkili bir şekilde performans göstermediğini duyar. Cassius, işlerin nasıl ilerlediğini görmesi için adamlarından biri olan Pindarus’u gönderir. Pindarus uzaktan liderlerinden biri olan Cassius’un en iyi arkadaşı Titinius’un tezahürat yapan birliklerle çevrili olduğunu görür ve yakalandığı sonucuna varır. Cassius umutsuzluğa kapılır ve Pindarus’a onu kendi kılıcıyla öldürmesini emreder. Sezar’ın intikamının alındığını ilan ederek ölür. Daha sonra Titinius’un kendisi gelir; onu çevreleyen adamlar aslında onun kazandığı zaferi alkışlayan yoldaşlarıydı. Titinius, Cassius’un cesedini görür ve arkadaşının ölümünün yasını tutarak kendini öldürür.
Brutus, Cassius ve Titinius’un ölümlerini büyük bir üzüntüyle öğrenir ve Romalılarla yeniden karşılaşmaya hazırlanır. Ordusu kaybettiğinde kıyamet yaklaşıyor gibi görünüyor. Brutus adamlarından birinden kılıcını saplarken kılıcını tutmasını ister. Sonunda Sezar’ın tatmin olabileceğini söylüyor ölürken. Octavius ve Antonius gelir. Antonius, Brutus’un cesedi hakkında konuşuyor ve onu en asil Romalı olarak adlandırıyor. Diğer komplocular kıskançlık ve hırsla hareket ederken Brutus’un gerçekten Roma’nın çıkarı için hareket ettiğine inandığını gözlemliyor. Octavius, Brutus’un en onurlu şekilde gömülmesini emreder. Erkekler daha sonra zaferlerini kutlamak için yola çıkarlar.
Julius Caesar Karakter Analizi
Brütüs
Senatörlerin oylarıyla yönlendirilen bir hükümete güçlü bir şekilde inanan cumhuriyetin destekçisi. Brutus, Sezar’ı bir dost olarak severken, tek bir kişinin diktatör konumuna yükselmesine karşı çıkıyor ve Sezar’ın böyle bir güce talip olmasından korkuyor. Brutus’un katı onur duygusu, Sezar’ın düşmanlarının onu, Sezar’ın cumhuriyeti korumak için ölmesi gerektiğine inandırmasını kolaylaştırıyor. Diğer komplocular kıskançlık ve rekabet nedeniyle hareket ederken, yalnızca Brutus Sezar’ın ölümünün Roma’ya fayda sağlayacağına gerçekten inanıyor. Sezar’ın aksine Brutus kamusal hayatını özel hayatından tamamen ayırmayı başarıyor; Devlet meselelerine öncelik vererek Roma erdeminin somut örneğidir. Sezar’a olan bağlılığı ile devlete olan bağlılığı arasında kalan Brutus, oyunun trajik kahramanı olur.
julius Sezar
Büyük bir Romalı general ve senatör, başarılı bir askeri harekatın ardından yakın zamanda Roma’ya zaferle döndü. Yakın arkadaşı Brutus, Sezar’ın Roma cumhuriyeti üzerinde diktatörlük peşinde olabileceğinden endişe duysa da Sezar, tacı birkaç kez reddederek böyle bir eğilim göstermiyor gibi görünüyor. Her ne kadar Sezar aşırı derecede güce aç olmasa da, kendi payına düşen kusurlara da sahip. Kamusal hayatını özel hayatından ayıramıyor ve halkın giderek idealleştirilmesi ve kendi imajının putlaştırılmasının cazibesine kapılarak, kendisinin Kuzey Yıldızı kadar ebedi olduğuna inanarak, hayatına yönelik kötü alametleri ve tehditleri görmezden geliyor.
Anthony
Sezar’ın bir arkadaşı. Antonius, Sezar’ın ölümünden sonra kendi hayatını kurtarmak için Brutus’a ve komploculara bağlılığını iddia eder. Ancak daha sonra Sezar’ın naaşı üzerinde bir cenaze konuşması yaparken, seyirciyi Brutus’a olan desteğini geri çekmeye ve bunun yerine onu hain olarak kınamaya muhteşem bir şekilde ikna eder. Yanaklarında gözyaşları ve elinde Sezar’ın vasiyeti olan Antonius, kalabalığı komploculara karşı isyan etmeye kışkırtmak için ustaca bir retorik kullanıyor. Antonius’un Lepidus’u iktidardan dışlama arzusu, Antonius ve Octavius’un paylaşmayı planladığı şey, onun kendi hırslı doğasına dair ipuçlarıdır.
Cassius
Yetenekli bir general ve Sezar’ın uzun süredir tanıdığı. Cassius, Sezar’ın Romalıların gözünde tanrısal hale gelmesinden hoşlanmaz. Sinsice Brutus’u Sezar’ın çok güçlü hale geldiğine ve ölmesi gerektiğine inandırır ve sonunda Roma halkının Sezar’ın ölümünü desteklediğini iddia eden sahte mektuplar göndererek Brutus’u kendi davasına dönüştürür. Dürtüsel ve vicdansız olan Cassius, siyasi dünyanın işleyişine dair hiçbir yanılsamaya kapılmıyor. Kurnaz bir fırsatçı, başarılı olduğunu kanıtlıyor ama dürüstlükten yoksun.
Portia
Brutus’un karısı; Sezar’a karşı taraf tutan soylu bir Romalının kızı. Brutus’un sırdaşı olmaya alışkın olan Portia, onu sorunlu bulduğunda fikrini söyleme konusunda bu kadar isteksiz olduğunu görünce üzülür. Brutus daha sonra Portia’nın, Antonius ve Octavius’un bu kadar güçlü hale gelmesinin üzüntüsünden kendini öldürdüğünü duyar.
Calpurnia
Sezar’ın karısı. Calpurnia alametlere ve alametlere büyük yetki veriyor. Korkunç kabuslar gördüğü ve birçok kötü alametle ilgili raporlar duyduğu için Sezar’ı Mart ayının ortasında Senato’ya gitmemesi konusunda uyarır. Yine de Sezar’ın hırsı sonuçta onun tavsiyesini göz ardı etmesine neden olur.
Octavius
Sezar’ın evlatlık oğlu ve halefi olarak atandı. Yurt dışına seyahat eden Octavius Sezar’ın ölümünden sonra geri döner; daha sonra Antonius’a katılır ve Cassius ve Brutus ile savaşmak için yola çıkar. Antonius, Octavius’un hareketlerini kontrol etmeye çalışır, ancak Octavius üvey babasının örneğini takip eder ve otoriter bir figür olarak ortaya çıkar ve sonunda Roma hükümetinin dizginlerini ele geçirmesinin yolunu açar.
Casca
Sezar’ın iktidara gelmesine karşı çıkan halk figürü. Casca, Cassius ve Brutus’a, Antonius’un tacı Sezar’a nasıl üç kez teklif ettiğini ve Sezar’ın bunu her seferinde nasıl reddettiğini anlatıyor. Ancak Sezar’ın halkı hiçbir kişisel hırsı olmadığına inandıran mükemmel bir aktör olduğuna inanıyor.
Flavius
Tribün (halkın haklarını korumak için seçtiği görevli). Flavius, bir zamanlar Sezar’ın düşmanı Pompey’e tezahürat yapan plebleri Sezar’a tezahürat yapma konusundaki kararsızlıklarından dolayı kınıyor. Flavius, Sezar’ın zafer töreni sırasında Sezar’ın heykellerindeki süslemeleri çıkardığı için Murellus ile birlikte cezalandırılır.
Çiçero
Hatiplik yeteneğiyle tanınan Romalı bir senatör. Cicero, Sezar’ın zafer töreninde konuşuyor. Daha sonra Antonius, Octavius ve Lepidus’un emriyle ölür.
Lepidus
Antonius ve Octavius’un koalisyonunun üçüncü üyesi. Antonius’un Lepidus hakkında pek olumlu fikri olmasa da Octavius onun sadakatine güveniyor.
Murellus
Bir zamanlar Sezar’ın düşmanı Pompey’i alkışlayan plebleri Sezar’a tezahürat yapma konusundaki kararsızlıklarından dolayı kınayan tribün Flavius gibi. Murellus ve Flavius, Sezar’ın zafer töreni sırasında Sezar’ın heykellerindeki süslemeleri çıkardıkları için cezalandırılır.
Decius
Komplonun bir üyesi. Decius, Sezar’ı Calpurnia’nın korkunç kabuslarını yanlış yorumladığına ve aslında Senato’da kendisini hiçbir tehlikenin beklemediğine ikna eder. Decius, Sezar’ı doğrudan komplocuların eline bırakır.