Köktürkler- Göktürk Devleti
Köktürk Devleti, Köktürk Devleti Kısaca, Köktürk Devleti Haritası, Köktürk Devleti hakkında bilgi, Köktürk Devleti kısaca bilgi
GÖKTÜRK DEVLETİ – KÖKTÜRKLER
Kök Türk devleti 552’de Bumin Kağan tarafından kurulmuştur.
Göktürk Devletinin Başkenti Ötüken’dir. Ötüken Orhun ve Selenga nehirleri arasında kalır. Günümüzde Moğolistan sınırları içindedir.
Kök Türkler ya da Göktürkler Tarihte ‘Türk’ adını ilk kez devlet adı olarak kullanan topluluktur.
Göktürkler, Hunlardan sonra Türk boylarını ikinci kez bir bayrak altına toplayan ikinci Türk devletidir.
Göktürkler kendilerine ait Göktürk alfabesini kullanmışlardır. Göktürk alfabesi ilk Türk alfabesidir.
Göktürklerin Destanları; Göktürklerin destanları Ergenekon ve Bozkurt Destanlarıdır.
Bumin Kağan veraset sistemi gereği devleti doğu ve batı şeklinde ikiye ayırmış ve batı tarafının yönetimini kardeşi İstemi Yabgu’ya bırakmıştır.
İstemi Yabgu, kısa zamanda Altayların batısını, Isık Gölü ve Tanrı dağlarına kadar geniş bir alanı ele geçirmiştir. Sasaniler ve Bizans İmparatorluğu ile ilişkiler kurmuştur. Sasanilerle işbirliği yapılarak Akhun Devletini ortadan kaldırılmıştır.
Bumin Kağan doğuda Çinlilerle mücadele etmiştir.
Mukan Kağan zamanı devletin en parlak dönemidir.
Kapgan Kağan zamanında Çin’den tohumluk buğday, ipek kumaş ve çeşitli tarım aletleri alınmıştır. Çinlilerle ticaret yapılmıştır.
Kök Türkler, Çin oyunları sonucunda 582’de Doğu ve Batı Kök Türkler olmak üzere ikiye ayrılmıştır. Doğu Kök Türkler 630, Batı Köktürkler ise 659’da Çin egemenliğine girerek bağımsızlıklarını kaybetmişlerdir.
Kök Türklerin Özellikleri
- Tarihte ilk kez Türk adıyla kurulan bir devlettir.
- Kendi adlarıyla anılan Köktürk alfabesini – ilk Türk alfabesini- kullanmışlardır.
- Orhun yazıtlarını hazırlayarak Türk tarihinin ve edebiyatının ilk yazılı ve günümüze kalan örneklerinin bize kalmasını sağlamıştır.
- Kendilerinden sonra gelen Türk devletlerine örnek oldular.
Bu sayfada Köktürkler kısaca, Göktürk Devleti hakkında bilgi, Göktürk Devleti kısaca, Göktürkler kısaca, Göktürkler hakkında bilgi, Göktürklerin Özellikleri bulunmaktadır.