Louis Pasteur, Fransız bir mikrobiyolog ve kimyagerdir. Pasteur, mayalanma, mikroplar, bulaşıcı hastalıklar, aşı ve pastörizasyon gibi konularda yaptığı devrim niteliğindeki çalışmalarla bilim tarihinde önemli bir yere sahiptir. Pasteur, 27 Aralık 1822’de Fransa’nın Dole kentinde doğmuştur. Babası Napolyon’un ordusunda görev yapmış bir dericidir. Pasteur, çocukluğunu Arbois’de geçirmiş ve resme ilgi duymuştur. Eğitimine Besançon Koleji’nde başlamış ve 1846’da École Normale Supérieure ‘ün fen fakültesini bitirmiştir. 1847’de fizik ve kimya dalında doktora derecesini almıştır.
Pasteur, ilk olarak izomerlik, kristal yapı ve optik etkinlik gibi kimya konularında çalışmalar yapmıştır. Bu çalışmalarıyla tanınan Pasteur, 1848’de Strasbourg Fen Bilimleri Fakültesi’nde yardımcı kimya profesörü olmuştur. Burada Marie Laurent ile tanışmış ve 1849’da evlenmiştir. 1854’te Lille Fen Fakültesi’nde kimya profesörlüğüne yükselmiştir. Burada mayalanma olayını incelemeye başlamıştır. Mayalanmanın mikroorganizmalar tarafından gerçekleştirildiğini ve kendiliğinden türeme teorisinin yanlış olduğunu ortaya koymuştur. Bu buluşuyla şarap, bira, süt gibi sıvıların bozulmadan saklanabilmesi için pastörizasyon adlı yöntemi geliştirmiştir. Pastörizasyon, sıvıların belirli bir sıcaklıkta ısıtılıp soğutulmasıyla mikropların öldürülmesi işlemidir.
Pasteur, 1857’de Paris’e dönmüş ve École Normale’de araştırma laboratuvarının yöneticisi olmuştur. Burada bulaşıcı hastalıklar üzerine çalışmalar yapmıştır. Şarbon, tavuk kolerası ve kuduz gibi hastalıkların mikroplarla bulaştığını ve bağışıklık mekanizmasıyla engellenebileceğini göstermiştir. Kuduz aşısını geliştirmek için kuduzlu köpekler üzerinde deneyler yapmıştır. 1885’te kuduz bir köpek tarafından ısırılan Joseph Meister adlı bir çocuğa kuduz aşısını uygulamış ve çocuğun hayatını kurtarmıştır. Bu olaydan sonra Pasteur’ün ünü artmış ve dünyanın dört bir yanından kuduz hastaları onun laboratuvarına gelmiştir.
Pasteur, bilimsel çalışmalarının yanı sıra akademik görevler de üstlenmiştir. 1862’de Fransız Bilimler Akademisi’ne seçilmiştir. 1867’de Sorbonne Üniversitesi’nde biyoloji profesörü olmuştur. 1871’de Fransız Akademisi’ne üye olmuştur. 1888’de ise Pasteur Enstitüsü’nün kurulmasına öncülük etmiştir. Pasteur Enstitüsü, mikrobiyoloji alanında araştırma yapan ve hastalıklarla mücadele eden uluslararası bir kuruluştur.
Pasteur, 28 Eylül 1895’te Fransa’nın Saint-Cloud kentinde ölmüştür. Ölümünden sonra Notre Dame Katedrali’nde tören düzenlenmiştir. Cenazesi Paris’teki Pasteur Enstitüsü’nün altındaki bir mezarlığa defnedilmiştir. Pasteur, bilime yaptığı katkılarla insanlığın sağlığına ve refahına hizmet etmiş bir bilim insanı olarak anılmaktadır.