Marmara Bölgesinin özellikleri kısaca
Bu yazımızda Marmara Bölgesinin Özellikleri kısaca, Marmara Bölgesinin Özellikleri ödev, Marmara Bölgesi Özellikleri, Marmara Bölgesinin Özellikleri nelerdir maddeler halinde, Marmara Bölgesi Özellikleri kısaca bulunur.
Marmara Bölgesinin Konumu: Bölge adını Marmara Denizi’nden almıştır. Bölgenin Asya ve Avrupa kıtalarında toprağı bulunur. Marmara Bölgesi; İstanbul Boğazı, Marmara Denizi ve Çanakkale Boğazı tarafından ikiye bölünmüştür. Yunanistan ve Bulgaristan ile sınırı vardır
Marmara Bölgesinin Bölümleri: Çatalca-Kocaeli Bölümü, Yıldız Dağları Bölümü, Ergene Bölümü, Güney Marmara bölümüdür.
Marmara Bölgesinde Yer Şekilleri ve Ulaşım : Bölge ortalama yükseltisi en az olan bölgemizdir.
Marmara Bölgesinin Başlıca dağları : Uludağ, Kaz Dağı, Samanlı Dağları ve Yıldız Dağlarıdır. Dağların az oluşu ulaşımı kolaylaştırmış, geniş tarım alanlarının oluşmasında etkili olmuştur. Bölgedeki en yüksek dağ Uludağ’dır.
Marmara Bölgesinin boğazları ve adaları : İstanbul ve Çanakkale boğazları bu bölgede yer alır ve ulaşıma önemli oranda katkıda bulunur. Gökçeada ve Bozcaada da bu bölgede yer alır.
Marmara Bölgesinin akarsuları : Sakarya, Susurluk, Meriç ve Ergene en önemli akarsularıdır.
Marmara Bölgesinin Gölleri : Ulubat, İznik, Sapanca, Manyas gölleri bu bölgededir.
Marmara Bölgesinin İklimi : Bölgede ‘geçiş iklimi’ görülür. Bölgenin kuzeyinde Karadeniz, güneyinde Akdeniz, iç kesimlerinde ise karasal iklim görülür.
Marmara Bölgesinin Nüfusu :Bölge nüfusun ve nüfus yoğunluğunun en fazla olduğu bölgedir. Nüfus yoğunluğunun temel sebepleri iklim, yer şekilleri, bölgenim coğrafik konumu, sanayi, turizm, ticarettir.
Marmara Bölgesinin Temel Geçim Kaynağı : Ülkemizde sanayinin en çok geliştiği bölgedir. Bu nedenle en fazla iç göç alan bölgemizdir. İç ve dış ticaretin en fazla geliştiği bölgedir. En fazla ihracat yapan bölgemizdir.
Marmara Bölgesi, bölge yüz ölçümüne göre tarım alanları en fazla olduğu bölgemizdir.
Marmara Bölgesinde Sanayi :
Sαnαyi kuruluşlαrının önemli bir bölümü İstαnbul’dα yer αlır.
Mαrmαrα bölgesi enerji üretiminin en αz, tüketiminin en fαzlα olduğu bölgedir. Sαnαyi işçilerimizin yαrısı burαdα çαlışır ve sαnαyi ürünlerinin 1/3’ü bu bölgeden kαrşılαnır.
İzmit’te İprαş Petrol Rαfinerimiz bulunmαktαdır. Αmbαrlı-İstαnbul’dα Doğαlgαz ve Fuel Oil, Bursα ve Hαmitαbαt’tα Doğαlgαz, Kırklαreli ve Orhαneli’nde termik sαntrαller bulunur.
Marmara Bölgesinde çıkarılan madenler : Bor (Susurluk, Bursa, Bigadiç), Linyit (Çanakkale), Mermer (Bilecik, Marmara adası), Volfram (Bursa), Doğalgaz (Hamitabat).
Marmara Bölgesinin Tarım Ürünleri : Bölge, ayçiçeği, şeftali, kestane ve pirinç üretiminde ilk sıradadır. Zeytin, tütün, şekerpancarı, üzüm, mısır ve buğday tarımı yapılan diğer ürünlerdir.
Marmara Bölgesinde Hayvancılık: Bölge, kümes hayvancılığı, ipek böcekçiliği ve ahır hayvancılığında ilk sırada yer alır.
Marmara Bölgesinde Turizm : Tarihi ve doğal güzelliklerinden dolayı en fazla turist çeken ve turizm gelirleri en fazla olan bölgemizdir.
Eğitim, sağlık, ulaşım ve haberleşme olanaklarının en fazla olduğu bölgedir.
Marmara Bölgesiyle İlgili Kısa Bilgiler
Yüzölçümü bakımından 6. Sıradaki bölgemizdir.
Ortalama yükseltisi en az bölgemizdir.
Orman zenginliği açısından 3. sıradadır.
Nüfus ve nüfus yoğunluğu en fazla olan bölgemizdir.
En fazla iç göç alan bölgemizdir.
Sanayisi en gelişmiş bölgemizdir.
İstanbul en büyük ithalat limanımızdır.
Marmara en çok vergi veren bölgemizdir.
Bor üretiminde Türkiye’de ve Dünyada ilk sıradadır.
Hizmet sektörünün en fazla olduğu bölgedir.
Turizm gelirleri en fazla olan bölgedir.
Şeftali, Ayçiçeği, Pirinç ve Kestane üretiminde ilk sıradadır.
Marmara bölgesinin özellikleri, marmara bölgesinin özellikleri kısaca, marmara bölgesinin özellikleri nelerdir, Marmara Bölgesinin Özellikleri kısaca madde madde, marmara bölgesi özellikleri