Milliyetçilik İlkesi
Milliyetçilik hakkında bilgi, Milliyetçilik kısaca, Milliyetçilik özet
Millet Nedir?
Atatürk’e göre, millet; geçmişte bir arada yaşamış, şimdi bir arada yaşayan, gelecekte de bir arada yaşama inancında ve kararında olan, aynı vatana sahip çıkan insan topluluğudur. Millet aralarında dil, kültür ve duygu birliği bulunan insan topluluğudur.
Milletin Tanımı
Atatürk’e göre millet “dil, kültür, tarih ve duygu birliği ile birbirine bağlı olan vatandaşların oluşturduğu siyasî ve sosyal bütündür.” Ülke sınırları içinde yaşayan ve devlete vatandaşlık bağı ile bağlı olan tüm insanlar; din, mezhep ve etnik köken bakımından hiçbir ayrım gözetilmeksizin Türk sayılır.
“Ne mutlu Türk’üm diyene” Mustafa Kemal bu sözüyle, Türklük kavramına çok geniş bir boyut kazandırmıştır. Atatürk milliyetçiliğine göre “Ben Türküm.” diyen herkes Türk’tür.
Atatürk, “Türkiye Cumhuriyetini kuran Türk halkına Türk ulusu denir.” diyerek ülke sınırları içindeki tüm Türk vatandaşlarını birleştirmeye, millî birlik oluşturmaya çalışmıştır.
Milliyetçilik Nedir? – Milliyetçilik ilkesi nedir? – Milliyetçilik kısaca Milliyetçilik ilkesi ne demektir
Atatürk milliyetçiliği; Türk ulusunu sevmek, onun mutluluğu ve refahı için çalışmaktır.
Atatürk’e göre milliyetçilik, kendini aynı milletin üyeleri sayan kişilerin, o milleti yüceltme istekleridir. Milliyetçilik ilkesi, millî birlik ve beraberliğimizi güçlendirmeye yöneliktir. Atatürk milliyetçiliği, ırkçılığa karşıdır.
Atatürk milliyetçiliğinin temel amaçlarından biri, millî birlik ve beraberliktir. Millî birlik ve beraberlik, milleti oluşturan bireylerin kederde, kıvançta, dilde, kültürde ve tarihte ortak bir bilince varması ve beraber hareket etmesidir.
Millî birlik ve beraberliği güçlendiren unsurlar;
- Millî kültür,
- Dil, tarih, kültür ve amaç birliği,
- Misak -ı Millî,
- Millî Eğitim,
- Türklük bilinci
- Manevî değerlerdir.
Atatürk Cumhuriyetin 10. Yılında yaptığı konuşmada “Türk milletinin karakteri yüksektir. Türk milleti çalışkandır, Türk milleti zekidir. Çünkü Türk milleti milli birlik ve beraberlikle
güçlükleri yenmesini bilmiştir.” Diyerek milli birlik ve beraberliğin önemini vurgulamıştır.
Atatürk milliyetçiliğinin özellikleri – Milliyetçilik ilkesinin özellikleri
- Birleştirici ve bütünleştiricidir.
- Vatanın bütünlüğünü ve milletin bağımsızlığını savunur.
- İnsanlığa değer verir.
- Barışçıdır.
- Başka milletlere saygılıdır.
- Irkçılığa karşıdır.