Ne Ekersen Onu Biçersin – Ne Ekersen Onu Biçersin Fıkrası
Nasreddin Hoca, yeni öğrencilerine dünya ve ahireti genel anlamı ile anlatmaya, kavratmaya çalışmış.
“Ahiret hayatımızın tarlası dünya hayatımızdır. Burada kazanırken usulüne uyarsak orada da biriktirmiş oluruz. Herkes önceden, buradan ne gönderdi ise orada karşılığını bulur. Hiç bir işimiz, amelimiz karşılıksız kalmaz vs.” diye anlatmış.
Bakmış öğrencilerde bir gevşeklik ve uyku hali var. Vakitte öğle yemeği vakti :
– “Haydi çocuklar, ders tamam. Namazımızı kılar kılmaz hep beraber bizim eve etli pilav ve yoğurt yemeye gidelim” demiş.
Hocanın evine gelmiş, salona doluşmuşlar. Hoca içeriye, Karısına seslenmiş;
– “Hatun hep beraber etli pilav ve yoğurt yemeye geldik.”
İçerden Karısı :
– “Aman efendi, Evde o kadar ne pirinç, ne et, ne yağ ne de yoğurt var. Hatta o kadar yemeği bırak size sunmayı, onu pişirebilmek için odun bile yok.” diye seslenmiş.
Hoca içeri gitmiş. Eline koca bir kazan, bir kepçe, koca bir tepsi, büyük bir yoğurt bakracı ve bir sürü kaşık alarak salona gelmiş.
– “Kusura bakmayın çocuklar” demiş. “Evde yeteri kadar et, pirinç, yağ, süt ve odun getirebilmiş olsaydım, şu koca kazanla pişirip, bunlarla da sizlere ikram edebilecektim…”
Ne ekersen onu biçersin anlamı: İnsanlar yaptıklarının karşılığını mutlaka görürler. iyi ve olumlu davranışların karşılığı da iyi sonuçlanır. kötü davranışların karşılığı da kötü sonuçlanır.
Ne ekersen onu biçersin aynı anlama gelen atasözü: 1. Öfkeyle kalkan zararla oturur. 2. İyilik yap iyilik bul.