Ülkemizde Nüfus Konu Özeti
NERELERDE YAŞIYORUZ
Nüfus Nedir?
Nüfus: Sınırları belli bir alanda, belli bir zamanda yaşayan insan sayısıdır.
Nüfus Yoğunluğu Nedir? : Bir yerde kilometre kareye düşen insan sayısına nüfus yoğunluğu denir? Nüfus yoğunluğu, belli bir alanda yaşayan nüfusun, o alana oranıdır. Ülkenin yüzölçümü ve toplam nüfus hakkında bilgi verir.
Nüfus yoğunluğunu bulmak için;
Nüfus Yoğunluğu = Toplam İnsan Sayısı
Yüzölçümü
Osmanlı Devletinde ilk nüfus sayımı, 1831’de Padişah II. Mahmut tarafından yaptırılmıştır. Amacı askerlik çağındaki Müslüman asker sayısının ve vergi verecek insan sayısının tespit edilmesiydi.
Türkiye Cumhuriyetinde ilk nüfus sayımı ne zaman yapıldı?
Türkiye Cumhuriyetinde ilk nüfus sayımı 1927 yılında yapıldı. Seçim sonucu 13,6 milyon nüfusumuz olduğu tespit edilmiştir. İkinci olarak 1935 yılında yapıldı. Bundan sonra 1990 yılına kadar 5 yılda bir nüfus sayımı yapıldı. 1990’dan sonra 10 yılda bir yapılması kararlaştırıldı.
En son yapılan 2000 yılındaki nüfus sayımı da dahil nüfus sayımında sokağa çıkma yasağı uygulanırken, 2007 yılından itibaren sokağa çıkma yasağına gerek kalmaksızın Adrese Dayalı Nüfus Sayımı Sistemine geçilmiştir.
Nüfus Sayımı Nedir?
Nüfus Sayımı : Sınırları belli bir alanda belli bir zamanda yaşayan insan sayısını tespit edilmesine nüfus sayımı denir. Nüfus Sayımı ile yurdumuzda bulunan insanların sayısı ve nitelikleri belirlenir. Ayrıca ile insanların beslenme, sağlık, eğitim, enerji vb ihtiyaçları ile yapılması gereken yatırım ve planlamalar belirlenir.
Ülkemizde nüfus sayımını hangi kurum yapar?
Ülkemizde nüfus sayımını Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) yapar.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 1926 yılında Atatürk’ün isteğiyle Devlet İstatistik Enstitüsü (DİE) adıyla kurulmuş 2005 yılında adı TÜİK olarak değiştirilmiştir.
Nüfus Sayımı sonucunda hangi bilgilere ulaşılır?
Nüfus sayımı ile hangi bilgilere ulaşılır?, nüfus sayımı sonucunda hangi bilgilere ulaşırız
- Yaşayan insan sayısı
- Nüfusun eğitim-öğretim durumu
- Nüfusun yaş durumu
- Nüfusun ekonomik faaliyet kollarına dağılımı
- Kırsal ve Kentsel nüfus bilgileri
- Nüfusun medeni durumu
- Nüfusun cinsiyet durumu (Kadın-Erkek Sayısı)
- Çalışan insan sayısı
- Nüfus yoğunluğu
- Nüfus artışıa