Sinekli Bakkal Özet
Bu sayfada Sinekli Bakkal özeti, Sinekli Bakkal konusu, Sinekli Bakkal özet, Sinekli Bakkal kısa özeti, Sinekli Bakkal kitap özeti bulunmaktadır.
*HALİDE EDİP ADIVAR*
Sinekli Bakkal Kitap Özeti
Sinekli Bakkal II. Abdülhamit Devri İstanbul’unda bulunduğu semtin adını almış olan dar bir sokaktır. Bir geçitten çok bir toplantı yeri gibidir. Bu sokakta oturanlardan biri mahalle imamıdır. Onun kızı, Emine ise babasının istememesine rağmen ‘Kız Tevfik’ denilen bir halk sanatçısı ile evlenir. Tevfik; orta oyunu, karagöz gibi şeylerle vakit geçirir. Ayrıca Emine ve Tevfik’le birlikte, sokaktaki İstanbul bakkaliyesini işletmektedir. Bir süre sonra Tevfik ile Emine anlaşamazlar ve ayrılırlar. Tevfik yaptığı şaklabanlıklar yüzünden sürülür. Ancak Emine hamiledir, ve inadını ve iradesini annesinden, yeteneklerini ise babasından alan Rabia isimli bir kız çocuğu dünyaya getirir. Emine’nin babası Rabia’nın dedesi olan imam ise Rabia’yı biraz büyüyünce hafız yapar. Mahallenin bir de kibar konağı vardır: Selim Paşa Konağı. Bu konak başlı başına bir alemdir. Selim Paşa’nın hanımı dünyanın tadına varmış, yaşlandıkça ölüm korkularına kapılmıştır. Ve teselliyi nerede bulacağını şaşırmış bir kadındır. Selim Paşa ise padişahın dostlarından ve zaptiye nazırıdır. Oğlu Hilmi ise babasının aksine Jön Türklerle ilgisi olan bir ihtilalcidir. Büyüklük peşinde bir hayal adamı. Konağa girip çıkan pek çoktur. Peregrini adında ki bir İtalyan piyanist Vehbi Dede adında bir Mevlevî bunların başlıcaları arasındadır.
Rabia mevlit ve kuran okumaktaki şöhreti ile Selim Paşa Konağı’na kapılanır. Peregrini’yi orada tanır. Vehbi Dede’den musiki dersleri alır. Rabia biraz büyüdüğünde hiç görmediği babası Tevfik sürgünden dönmüştür. Rabia annesi ile babası arasında tercih yapmak zorunda kalmış ve babası Tevfik’i seçmiştir. Bunun üzerine annesi Emine, Rabia’ya çok kızmış, her namazdan sonra beddua etmeye başlamıştır. Rabia babasına bakkalda ve karagöz oyunlarında yardım etmektedir. Rabia, babası ve mahallenin cücesi olan Rakım Amcası ile beraber hep beraber güzel vakit geçirmektedir. Lakin Tevfik’in kadın kılığına girip Selim Paşa’nın Oğlu Hilmi için Fransa’dan gelen yabancı evrakları feslilerin giremeyeceği Fransız Postanesine gidip alması esnasında yakalanması ile Tevfik, zaptiye dairesinde Göz Patlatan Hakkı adındaki zorbanın sıkı işkenceleri ile sorguya çekilmiştir. Gene de Hilmi’nin adını vermez sürgüne yollanır. İş anlaşıldığı için paşanın oğlu Hilmi de Selim Paşa’nın emri ile sürgüne Şam’a sürülecektir.
Tevfik yokken Rabia Rakım Amca’nın yardımı ile dükkanı idare eder. Vehbi Dede ve Peregrini de kendisine arkadaşlık ederler. Ama babası sürgüne yollandığından sonra bir daha Selim Paşa Konağı’na ayak basmaz. Konakta pek sevdiği bir cariye vardır: Kanarya Hanım. Çerkez asıllı olan Kanarya Hanım da aslında evlenip çırak çıkmıştır.
Rabia, Ramazan aylarında camileri gezer mukabele okur ara sıra mevlitlere çağrılır. Şehzade Nihat Efendi’nin yalısında da Mevlit okumaya davet edilir. Rabia yalıya gittiğinde iç salonun kapıları açılarak Sinekli Bakkal mescidinin büyük bir toplantı yeri haline getirildiğini görür. Renkli papatya başlarına benzeyen yüzlerce başörtülü kadın dinleyicisi vardır. Bu duygulu kalabalığa yanık ve dokunaklı sesi ile mevlit okuduktan sonra salonun sonunda çok güzel bir mermer heykele benzeyen sarışın bir kadın görür. Bu Kanarya Hanım’dır. İki eski dost çığlık çığlığa birbirlerinin boynuna atılırlar.
Peregrini, Rabia’nın okuduğu mevlide hayrandır. Karakterine, olgunluğuna hayrandır. Rabia’yla evlenmeyi düşünür. Bu düşüncesini Vehbi Dede’ye açar. Onunda uygun bulması üzerine Rabia ile evlenmek için dinini değiştirir. Osman adını alır. Vehbi Dede de, Rabia’yı kızı gibi sevmektedir.
İmam da Emine de öldüğünden Osman’la Rabia Evi onarırlar. Dükkanın üstüne yerleşirler. Rabia’nın gebeliği çok sıkıntılı geçer. Sonunda İstanbul’da ilk defa yapılan bir sezeryan ameliyatı ile kurtulur. Bir oğlu olur. Bu mutlu olayı izleyen yıllarda 1908 Meşrutiyeti gelir. Sürgünler memleketlerine geri dönerler. Geri dönenler arasında Tevfik de vardır. Rabia, Osman, Rakım Amca, mahallenin kibar tulumbacısı Sabit Beyağabey, bütün Sinekli Bakkal onu karşılamaya giderler. Vakti ile padişah haini diye sille tokat İstanbul’dan sürülenlerin hepsi, şimdi birer hürriyet kahramanı olarak dönmektedir.
Tevfik’in bu siyasi görüşlerle ilişiği yoktur. Vapur rıhtımına yanaşıp da sürgünler çıkınca karşılama törenleri başlar. Sabit Beyağabey bir emir verince Sinekli Bakkal takımı Tevfik’i bile ürkütüp ona saklanacak yer aratan bir coşku ile gösterilerine başlar. Sinekli bakkal delikanlıları şişmanca bir adamı omuzlarına alırlar. Tevfik’in mahalleye dönüşü dolayısıyla ateşli bir hürriyet nutku çeken bu adamı Tevfik hemen tanır. Bu zaptiye dairesinde kendine işkence eden göz patlatan Hakkı’dır. Vehbi Dede ile Osman, Tevfik’in koluna girer ve ona bir torunu olduğunu haber verirler. Gözlerinden iki yaş yanaklarına damlar.
HALİDE EDİP ADIVAR’ın SİNEKLİ BAKKAL ADLI KİTABI İLE İLGİLİ BİLGİLER
KİTABIN ADI: SİNEKLİ BAKKAL
SİNEKLİ BAKKAL KİTABIN YAZARI, Sinekli Bakkal yazarı:, SİNEKLİ BAKKAL KİMİN ESERİ: HALİDE EDİP ADIVAR
SİNEKLİ BAKKAL YAYIN EVİ: CAN YAYINLARI
SİNEKLİ BAKKAL YAYIN YILI: 2013
KİTABIN KONUSU: sinekli bakkal konusu
Kitabın konusu, İstanbul’un Sinekli Bakkal mahallesinin Sinekli Bakkal sokağında doğup büyüyüp evlenen Rabia adlı bir hafız kızının ve çevresindekilerin hayatıdır.
Sinekli bakkal kitabın ana fikri:
Doğu kültürüyle yoğrulmuş Türk kadınının aynı zamanda batı ile tanışmış ılımlı kişiliğini ve bir dönem İstanbul’un şehir yaşamını belli oranda resmetmiştir.Romanda güzel sanatların birçok dalı bulunmaktadır. Ama en çok öne çıkanı musikidir.
Sinekli bakkal romanındaki şahıslar, sinekli bakkal roman kahramanları:
Rabia: Romanın asıl kahramanı. Emine ve Kız Tevfik diye bilinen orta oyuncusunun kızıdır.
Kız Tevfik: Bir halk sanatçısıdır. Daima şen şakrak, orta oyununda usta.
Vehbi Dede: Konakta Rabia’ya ders veren bir Mevlevî dervişi.
Peregrini (Osman): Annesinin tavsiyesiyle eskiden papaz olan Peregrini daha sonra her hangi bir dine bağımlı olmaksızın yaşamış bir müzik hocası. Rabia ile evlenmek için dinini değiştirerek Osman ismini almıştır.
Selim Paşa: Eski Dahiliye Nazırı, padişaha son derece bağlı bir mizaç ortaya sürmüştür. Öyle ki kendi oğlunu bile gözünü kırpmadan ve elinde kesin delil olmadan sürebilmiştir. Ama diğer taraftan Rabia’ya karşı hep şefkatli olmuş ve iyi davranmıştır.
Emine: Rabia’nın annesidir. Önceleri Rabia’yı çok sevmiş ancak sürgünden dönen babasını kendisine tercih edince ona çok kızmıştır.
İlhamî İmam: Rabia’nın büyük babası, mahallenin imam.
Rıfat Amca: Mahallenin cücesi.
Hilmi: Selim Paşa’nın Jön Türk olan oğlu.
Sabiha Hanım: Selim Paşanın Hanımı.
Kanarya Hanım: Köşkteki görevli bir Çerkez kızı.
Sinekli Bakkal Halide Edip’in edebiyatımıza kazandırdığı enfes eserlerdendir. Bu makalemizde Sinekli Bakkal roman özeti, sinekli bakkal kısa özeti, sinekli bakkal geniş özeti, halide edip sinekli bakkal kitap özeti, sinekli bakkal kitap özeti kısa, sinekli bakkal kitap özeti uzun, sinekli bakkal kitabının özeti, sinekli bakkal romanının özeti, Ortaokul lise öğrencilerinin okuyabileceği kitap özetleri, lise öğrencilerinin okuması gereken bir kitap özeti, 7, 8. Sınıf Ortaokul öğrencilerinin okuyabileceği kitap özetleri, 9 10 11 ve 12. Sınıf lise öğrencilerinin okuması gereken bir kitap özeti bulunmaktadır.
Kitap çok güzel Halide Edip Adıvar yazar da güzel olmaz mı
Yorumunuza çok teşekkür ederiz.