Tekke Ve Zaviyelerin Kapatılmasının Amacı, Tekke Zaviye Ve Türbelerin Kapatılması Kanunu
Tekke Zaviye Ve Türbelerin Kapatılması Amacı, Tekke Zaviye Ve Türbelerin Kapatılması Nedenleri
Tekke, zaviye ve türbeler Osmanlı Devletinin kuruluş dönemindeki işlevinden uzaklaşmıştı. Tekke ve zaviyelerde Müslümanlara sadece tevekkül kavramı veriliyordu. Bu durum ilmi ve çalışmayı emreden İslam’ın ruhuna aykırıydı. Türbeler insanların medet umdukları yerler haline gelmişti. İnsanların dini hassasiyetleri buralarda sömürülüyordu. Çıkar peşinde olan kişiler buralarda halkı kandırıyordu. Buralardaki kişiler yapılan yeniliklere de karşı çıkıyorlardı. Falcılık, muskacılık şeklinde halk kandırılıyordu.
Atatürk’e göre Türkiye Cumhuriyeti artık, şeyhler, dervişler ve müritler memleketi olamazdı. 30 Kasım 1925’te kabul edilen bir yasa ile tekke, zaviye ve türbeler kapatıldı; türbedarlık, şeyhlik, dervişlik, müritlik, dedelik, seyitlik, çelebilik gibi unvanlar yasaklandı.
Tekke Ve Zaviyelerin Kapatılmasının Sonuçları
- Halkın dini duygularının istismar edilmesinin önüne geçilmiştir.
- İslam dinin yanlış öğretilmesinin önüne geçildi.
- Laiklik yolunda önemli bir adım atılmıştır.
- İnkılapların önündeki engellerden biri ortadan kalmıştır.
- Toplumda ayrıcalıksız, sınıfsız bir ortam oluştu.
Tekke Zaviye Ve Türbelerin Kapatılması Hangi İlke İle İlgilidir?
Tekke zaviye ve türbelerin kapatılması Laiklik ilkesi doğrultusunda yapılan bir inkılaptır.
Bu yazımızda Tekke ve zaviyelerin kapatılmasının önemi, tekke ve zaviyelerin kapatılmasının amacı, tekke ve zaviyelerin kapatılması sebep ve sonuçları, tekke ve zaviyelerin kapatılması kanunu kısaca, tekke zaviye ve türbelerin kapatılması amacı kısaca, tekke zaviye ve türbelerin kapatılması hangi ilke, tekke zaviye ve türbelerin kapatılmasının sonuçları nelerdir?, tekke zaviye ve türbeler ne zaman kapatıldı bulunmaktadır.