TRABLUSGARP SAVAŞI (1911-1912)
Ön Bilgi: İtalya siyasi birliğini geç tamamladığı için sömürgecilik yarışında geç kalmıştır. İtalya 1896’da Habeşistan’a saldırmış ancak bu saldırıdan sonuç alamamıştır. İtalya 1911’de Avrupalı devletlerin desteğiyle Osmanlı Devletinin Kuzey Afrika’daki son toprağı olan Trablusgarp’a saldırdı.
İtalya’nın Trablusgarp’ı işgalinin Nedenleri
1. İtalya’nın hammadde ve pazar arayışı,
2. Osmanlı Devleti’nin güçsüz bir durumda olması,
3. Trablusgarp’ın önemli yeraltı kaynaklarına sahip olması ve coğrafi olarak İtalya’ya yakın olması.
- Osmanlı Devleti güçlü bir donanması olmadığı için Trablusgarp’a müdahele edememiş, Mısır’ın İngilizlerin elinde olmasıyla Trablusgarp’a kara bağlantısının olmamasından dolayı karadan da yardım götürülememiştir.
- Mustafa Kemal, Enver Paşa, Fethi Okyar gibi gönüllü Türk subayları kimlik değiştirerek Trablusgarp’a gitmiş Derne, Tobruk ve Bingazi’de halkı örgütleyerek başarılar kazanmıştır. İtalya Trablusgarp’ta başarılı olamayacağını anlayınca; Osmanlı’yı barışa zorlamak için On İki Ada’yı işgal etmiş ve Çanakkale boğazını abluka altına almıştır. Osmanlı bu durum karşısında barışa yanaşmamıştır. Fakat 8 Ekim 1912’de Balkan Devletleri Osmanlı’ya saldırınca Osmanlı Devleti barış istemek zorunda kalmıştır. www.arabuloku.com Ve Uşi Antlaşması imzalanmıştır.
Uşi Antlaşması (1912)
Trablusgarp ve Bingazi İtalyanlara bırakılmıştır.
- Rodos ve On iki Ada, Balkan Savaşları bitinceye kadar geçici olarak İtalyanlara bırakılmıştır.www.arabuloku.com
- Trablusgarp bölgesinde yaşayan halk halife yoluyla Osmanlı Devleti’ne bağlı kalarak, kültürel bağ devam ettirilmiştir.
Önemi: Böylece Osmanlı Devleti, Kuzey Afrika’daki son toprağını da kaybetmiştir.
Bu sayfada İtalyanın Trablusgarp’ı işgalinin Nedenleri, Trablusgarp savaşının nedenleri, Trablusgarp savaşının sonuçları bulunmaktadır. www.arabuloku.com