TÜRK DÜNYASI HAKKINDA BİLGİ
Atatürk 1933’te ”Bugün Sovyetler Birliği dostumuzdur, komşumuzdur, müttefikimizdir. Fakat o da tıpkı Avusturya-Macaristan İmparatorluğu gibi dağılabilir. Sovyetler Birliği’nin dağılmasıyla elinde sımsıkı tuttuğu uluslar avuçlarından kaçabilirler. İşte o zaman Türkiye ne yapacağını bilmelidir. Bizim bu dostumuzun idaresinde dili bir, inancı bir, özü bir kardeşlerimiz vardır. Onlara sahip çıkmaya hazırlanmalıyız. Milletler buna nasıl hazırlanır? Manevi köprülerini sağlam tutarak. Dil bir köprüdür, inanç bir köprüdür, tarih bir köprüdür…’
Atatürk’ün ileri görüşlülüğü ortaya çıkmış ve Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği (SSCB) 1991’de dağılınca Azerbaycan, Kazakistan, Kırgısiztan, Türkmenistan ve Özbekistan bağımsızlıklarını ilan etmişlerdir. Ayrıca Muhtar Cumhuriyetler (Başkırdistan, Çuvaşistan, Nahçivan vb..), muhtar vilayetler (Dağlık Altay, Karaçay vb.) ve bağımsız diğer devletlerin vatandaşlığı şeklinde varlıklarını sürdürmektedirler.
- Dünyada 250 milyondan fazla Türk yaşamaktadır. 75 milyonu aşan nüfusu ile ülkemiz en fazla Türkün yaşadığı yerdir. Türkiye dışında yaşayan vatandaşlarımızın sayısı 5 milyona yakındır. 3,5 milyonu aşan Türk varlığı ile en fazla Türk’ün yaşadığı ülke Almanya’dır. Bunun dışında Fransa, Hollanda, Belçika, Avusturya, İsviçre ve İsveç’te de Türk vatandaşlarımız bulunmaktadır.
TÜRK İŞ BİRLİĞİ VE KALKINMA İDARESİ BAŞKANLIĞI (AJANSI) 1992 (TİKA)
Ülkemiz dil, tarih, kültür birliğimizin bulunduğu soydaşlarımızla ilişkilerimizi geliştirmeye çalışmaktadır. Türk İşbirliği ve Kalkınma İdaresi Başkanlığı (TİKA) 1992 yılında Orta Asya, Kafkasya, Karadeniz ve Balkanlardaki bağımsız devletlerle, gelişmekte olan ülkelerin kalkınmasına destek olmak amacıyla Ankara’da kurulmuştur. Türk dilinin konuşulduğu üç kıta ve 37 ülkede çalışmalar yapar. Sovyetler Birliği’nin dağılmasından sonra kurulan TİKA; Türk dilinin konuşulduğu ülkeler ve topluluklar öncelikli olmak üzere, gelişmekte olan ülkelere teknik yardım vermek ve öncelikli ülkelerle iş birliği ortamını geliştirmek amacıyla kurulmuştur.
TİKA, kuruluşundan itibaren Türk Cumhuriyetlerine ekonomik kalkınmalarında katkı sağlayacak çok sayıda yardım faaliyetinde bulunmuştur.
1992’de Türkiye ve Kazakistan işbirliği ile Kazakistan’da Ahmet Yesevi Üniversitesi kurulmuştur.
Türkçe’nin yaygınlaştırılması amacıyla TİKA tarafından dünya çapında 21 üniversitede kurulan Türkoloji bölüm ve merkezleri, faaliyet gösterdiği ülkelerde ilgi odağı olmuştur.