Uygur Devletinin Coğrafi Ekonomik Siyasal Ve Kültürel Özellikleri
Uygur Devletinin Özellikleri, Uygur Devletinin Coğrafi Özellikleri, Uygur Devletinin ekonomik Özellikleri, Uygur Devletinin Siyasal Ve Kültürel Özellikleri
744 – 840 Yılları
- Bilge Kül Kağan tarafından Ordubalık’ta ( Karabalasagun) kuruldu.
- 18 harften oluşan Uygur Alfabesini kullandılar.
- Türeyiş ve Göç destanları Uygurlara aittir.
- Yerleşik hayata geçen ilk Türk Devleti’dir.
- Yerleşik hayata geçtikleri için, Mimaride ileri gitmişler ve birçok kalıcı eser bırakmışlardır.
- Uygurlar saraylar, tapınaklar, şehirlerinin etrafına surlar yapmışlardır.
- Pazarlarda para kullanılarak ticaret yapılırdı. Uygurlar tarım için su kanalları yaparak çok uzaklardan su getirdiler. Değirmen taşları ve harman araçları yaptılar.
- Diplomatik belgeleri, sözleşmeleri, vasiyetleri vb. belgeleri sakladıkları ciddi bir birikimleri vardır. Tahta oyma kalıplı matbaa tekniğini kullanmışlardır. Birçok el yazması eser yanında baskı tekniğini kullanarak eserler ortaya koymuşlardır.
- Çinlilerden etkilenerek Maniheizm (Mani) dinini benimsemişlerdir.
- 840 yılında Kırgızlar, Uygur Devleti’ne son vermiştir. Uygurlar, devletleri yıkılınca başka bölgelere göç etmek zorunda kaldılar. Uygurların çoğunluğu günümüzde Çin’e bağlı Uygur Özerk Bölgesi’nde yaşamaktadır.
MANİ DİNİNE GÖRE
- Et yemek yasaktır. Bu dine göre, et yemek yasak olduğu için hayvancılık sona ermiş, hayvancılık sona erince, Uygurlar tarıma başlamış, tarım başlayınca da yerleşik hayata geçilmiştir. Böylece mimari gelişmiştir.
- İnsan öldürmek yasaktır. Bu dine göre insan öldürmenin yasak olması nedeniyle, Uygurlar askerlik ve savaşçılık özelliklerini kaybetmişlerdir.
- Uygarlık kelimesinin kökeni Uygur kelimesinden türemiştir. Bu durum bize Uygurların zamanına göre gelişmiş bir millet olduklarını gösterir.
- Uygurların ekonomik, siyasi ve kültürel özellikleri, hakkında bilgi, Uygurların coğrafi ekonomik siyasal ve kültürel özellikleri, Uygurlar devletinin coğrafi ekonomik siyasal ve kültürel özellikleri