Zihni Derin Kimdir?
Zihni Derin Hakkında Bilgi, Zihni Derin kimdir özet, Zihni Derin Hayatı, Zihni Derin’in Türk tarımına katkısı, Zihni Derin kısa biyografisi
Türkiye’de çay tarımının başlamasını sağlayan ziraat mühendisidir. Çayın ülkemizde yetiştirilmesine öncülük eden Zihni Derin çay üretiminin yerleşmesini ve gelişmesini sağlamıştır. Girişimci, azimli, sabırlı bir aydındır.
Zihni Derinin hayatı kısaca
Zihni Derin 1880 senesinde Muğla’da doğdu. İlk ve Orta öğrenimini bitirdikten sonra İstanbul Halkalı Yüksek Ziraat Okulunu bitirdi. Bir süre Orman mühendisliği ve öğretmenlik yaptı. 1920 senesinde İktisat Vekâleti (bakanlığı), Zirâat Umûm Müdürlüğü tayin edildi. İşte bu göreviyle ilgili bir gezi sırasında Doğu Karadeniz bölgesinin çay ve turunçgiller üretimine elverişli olduğunu görerek bu bölgede çay tarımının başlatılması için çalışmalar yaptı. Zihni Derin’in bu çalışmaları üzerine 1924 senesinde Rize yöresinde çay, fındık ve turunçgiller üretimiyle ilgili özel bir kânun çıkarıldı. Çay Araştırma Enstitüsü kuruldu.
Zihni Derin’in Türk tarımı için yaptığı çalışmalar
Çay Araştırma Enstitünün kurucusu olan Zihni Derin Batum’dan getirttiği çay fidanlarıyla Enstitünün bahçesinde ilk çay fidanlığını kurdu. Fidanların bir kısmını da deneme üretimi için halka dağıttı. Fakat yöre halkı, henüz tanımadıkları bu ürüne fazla rağbet göstermedi. Devletin desteği de yeterli düzeyde olmayınca Zihni Derin’in çalışmaları sonuçsuz kaldı.
Zihni Derin bundan sonra bir süre öğretmenlik yaptı. 1936’da Edirne’de İkinci Umûm Müfettişlik kuruluşunda tarım danışmanlığına 1938’de ise Ziraat Vekâleti Çay Organizatörlüğüne getirildi. Bu sırada Batum’dan getirttiği çay tohumu ile enstitüye bağlı üç fidanlıkta çay fidanı üretimini sürdürdü. 1940’ta çıkarılan bir kânunla çay üreticilerine bazı teşvikler getirildi. Üretilen çayları devlet satın alacaktı. Böylece yöre halkı çay üretimine yöneldi. Doğu Karadeniz’de çay tarımı yaygınlaştı.
Zihni Derin, 1945 yılında emekli oldu. 1964’te “Çayın 40. Yılı” kutlama törenlerine katılmak üzere Rize’ye giderken bir trafik kazasında yaralandı ve 1965 yılında öldü.
Çay tarımı konusunda yaptığı çalışmalardan dolayı Zihni Derin’e 1969 yılında TÜBİTAK hizmet ödülü verildi.
Zihni Derin Hayat Hikayesi, Zihni Derin Hayat Hikayesi kısa, Zihni Derin Hayat Hikayesi kısaca, zihni derin biyografisi kısaca, zihni derin biyografi, zihni derinin özellikleri